Ενώ το μετασύμπαν μοίαζει με κάτι μακρινό, μερικοί ήδη επιχειρου΄ν να το εκμεταλλευτούν φτιάχνοντας ψηφιακούς υπηρέτες για το μετασύμπαν.
Ακολουθήστε το weirdo στο Instagram για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το παράξενο, το ανεξήγητο, την αναζήτηση και την έρευνα. Ακολουθήστε το weirdo σε YouTube και Facebook.
Η Εταιρεία Soul Machines που βρίσκεται στην Νέα Ζηλανδία αναφέρει πως σχεδιάζει ψηφιακούς ανθρώπους που θα λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη. Αυτά τα ψηφιακά όντα θα χρησιμοποιούνται από τους πελάτες για την εξυπηρέτηση πελατών, την προώθηση οπτικού υλικού, την εκπαίδευση κ.α! Ο Συνιδρυτής της, Greg Cross ισχυρίζεται όμως πως σχεδιάζουν να ιδρύσουν ένα αχανές ψηφιακό εργατικό δυναμικό που θα χρησιμοποιείται στο μετασύμπαν, σύμφωνα με το Verge.
“Όταν παίζουμε ένα παιχνίδι τότε υιοθετούμε ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα ή προσωπικότητα, όταν ασχολούμαστε με τα παιδιά μας έχουμε άλλο χαρακτήρα και όταν διασκεδάζουμε με τους φίλους μας παρουσιάζουμε διαφορετικό πρόσωπο” ισχυρίστηκε ο Cross στο Verge, αναφέροντας επίσης πως “ως ανθρώπινα όντα πάντα προσαρμόζουμε τον χαρακτήρα και τον ρόλο που αποκτάμε βασισμένοι σε κάποιες παραμέττους. Οι ψηφιακοί άνθρωποι θα έχουν τέτοια ακριβω΄ς συμπεριφορά”.
Ψηφιακοί υπηρέτες στο μετασύμπαν: Το απόκοσμο σύστημα Humans OS 2.0
Οι ψηφιακοί άνθρωποι της Soul Machines “τρέχουν” μέσω ενός συστήματος που – σχεδόν απόκοσμα – ονομάζεται “Άνθρωποι 2.0” (Humans OS 2.0). Πρόκειται για μία “Αυτόνομη πλατφόρμα απεικόνισης” με ένα ψηφιακό εγκέφαλο που επιτρέπει στην τεχνητή νοημοσύνη να προσαρμόζεται και να μαθαίνει από την αλληλεπίδρασή της με πραγματικούς ανθρώπους. Μάλιστα ένα βίντεο του συστήματος σε δράση δείχνει πως οι ψηφιακοί άνθρωποι αναπτύχθηκαν βάση της “παράξενης κοιλάδας” (uncanny valley).
O Cross ελπίζει πως αυτή η τεχνητή νοημοσύνη και οι ψηφιακοί άνθρωποι θα μπορούν να εκπληρώσουν τις ανάγκες των πραγματικών ανθρώπων στο μετασύμπαν – ή ακόμα και να τους ντουμπλάρουν ή αντικαταστήσουν.
O Cross ανέφερε χαρακτηριστικά στο Verge πως “Σε κάποιο σημείο στο μέλλον θα μπορείς να δημιουργήσεις το ψηφιακό αντίγραφο του εαυτού σου, ή πολλαπλές εκδοχές του, που θα μπορούν να κάνουν για σένα διάφορες δραστηριότητες, να βγάζουν χρήματα, ενώ εσύ θα κάνεις κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον”.
Βέβαια η δημιουργία ψηφιακών ανθρώπων με δυνατότητα να μάθουν ώστε να εργαστούν για τους πραγματικούς ανθρώπους εγείρει διάφορα ηθικά ερωτήματα. Αν όντως οι ψηφιακοί άνθρωποι διαθέτουν ευφυία – τεχνητή, αλλά ευφυία – τότε προκύπτει ζήτημα ηθικής ειδικότερα αν με τον καιρό αυτά τα ψηφιακά όντα γίνονται συνεχώς εξυπνότερα.