ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
1403474

Μουσικη και Λογοτεχνία : Συγκροτήματα που εμπνεύστηκαν από Βιβλια

Η μουσική και η λογοτεχνία μπορούν να αποτελέσουν έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Πολλοί καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν και επηρεάστηκαν από βιβλία που διάβασαν και έδωσαν τα αντίστοιχα ονόματα στα συγκροτήματα τους, βασισμένα στους τίτλους ή χαρακτήρες.

Ο Jim Morrison είχε δηλώσει ότι ήθελε να τον θυμούνται ως ποιητή.  Οι Doors πήραν το όνομα τους από το βιβλίο του Aldous Huxley “The Doors of Perception”, όπου περιγράφονται οι εμπειρίες του Huxley’s με το παραισθησιογόνο ναρκωτικό mescaline. “There are things known and things unknown and in between are the doors”.  Ο τίτλος Τhe Doors of Perception είναι από ένα ποίημα του William Blake: “If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.”

Το αρχικό όνομα της μπάντας ήταν Warsaw, όμως το άλλαξαν για να μην τους μπερδεύουν με την punk band από το Λονδίνο Warsaw Pakt. Ο όρος  Joy Division προέρχεται από το μυθιστόρημα “The House of Dolls” 1955 του Yehiel Feiner που έγραφε με το ψευδώνυμο το Ka-tzetnik 135633. Τα εβραϊκά  Joy Divisions ήταν  group γυναικών που χρησιμοποιούνταν ως sex slaves από Nazi στρατιώτες και αξιωματικούς, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης  κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν ο τραγουδιστής  Ian Curtis αυτοκτόνησε στις 18 Μαΐου 1980 R.I.P. τα εναπομείναντα μέλη δημιούργησαν την μπάντα New Order.

The Velvet Underground 1963 ήταν ένα μυθιστόρημα του δημοσιογράφου Michael Leigh με κύριο θέμα το σεξ και τον μαζοχισμό. Ο δίσκος The Velvet Underground & Nico 1967 και το διάσημο εξώφυλλο με την μπανάνα, ιδέα του μάνατζερ Andy Warhol έγινε σήμα κατατεθέν. Το τραγούδι Venus in Furs μιλάει για σεξουαλικά θέματα όπως sadomasochism, bondage και  submission.

“The Bad Seed” 1954 του Αμερικανού συγγραφέα William March με θέμα ένα σατανικό κορίτσι, που έγινε  και ταινία το 1956 μάλλον ενέπνευσε τον Nick Cave and the Bad Seeds, ο οποίος εκτός από τραγουδιστής είναι και συγγραφέας.

Οι Ιταλοί Chants Of Maldoror  πήραν το όνομα τους από το πεζογράφημα “Les Chants de Maldoror” του Comte de Lautréamont, 1868, ο οποίος ήταν από τους αγαπημένους του Salvador Dalí, André Breton, Antonin Artaud, The Divine Comedy από την Θεία Κωμωδία του Δάντη, Titus Andronicus από το έργο του Shakespearean όπως η συλλογή This Mortal Coil είναι μια φράση από τον Hamlet, ένας ποιητικός όρος που αναφέρεται στις δυσκολίες και τα βάσανα της ζωής.

Ο  J.R.R. Tolkien και το αξιοθαύμαστο έργο του είχαν την τιμητική τους: Screaming Trees από την φύλη των tree-people από το “Lord of the Rings” Amon Amarth  σημαίνει  “Mount  Doom” στα Sindarin, μια από τις γλώσσες των ξωτικών, Gorgoroth σημαίνει dead plateau of darkness στη Χώρα της Σκιάς Mordor, Burzum, = “Darkness” in the Black Speech,  Marillion εμπνευσμένο από το “Silmarillion”.

Ο τραγουδιστής Darren Hayes λάτρευε την Anne Rice και την σειρά βιβλίων “The Vampire Chronicles”και οι  Savage Garden προέρχονται από την φράση “The mind of each man is a savage garden in which all manner of creatures rise and fall, and anthems are sung and things imagined that must finally be condemned and disavowed.” The Vampire Lestat.

Επιπρόσθετα, Depeche Mode ήταν τίτλος ενός γαλλικού περιοδικού στα 80’s, Clash τίτλος εφημερίδας “A Clash With Police” The Goo Goo Dolls  διαφήμιση σε ένα περιοδικό True Detective magazine.

Η μπάντα που εδραίωσε την Janis Joplin ως  60΄s culture icon Big Brother and the Holding Company σίγουρα είχε διαβάσει το αριστούργημα του George Orwell, “1984”. Όπως και οι Uriah Heep το “David Copperfield” του Charles Dickens “He had hardly any eyebrows and no eyelashes, and eyes of a red-brown, so unsheltered and unshaded, that I remember wondering how he went to sleep.”

To Progressive rock συγκρότημα Genesis πήρε το όνομα του από το πρώτο βιβλίο της Παλιάς Διαθήκης, όπως και οι Avenged Sevenfold από το βιβλίο της Γένεσις: “But the Lord said to him, therefore whoever slayeth Cain, vengeance shall be taken on him sevenfold.”

Γνωστοί για τα τραγούδια “Magic Carpet Ride” and “Born to be Wild”, η rock band από τον Καναδά, ονομάστηκαν Steppenwolf από το  ομώνυμο βιβλίο του Γερμανού Hermann Hesse και οι Pennywise από τον φρικιαστικό κλόουν στο “It” του Stephen King.

Opeth, Opet, είναι το όνομα μιας φανταστικής πόλης στη Νότια Αφρική που σημαίνει “City of the Moon” από το μυθιστόρημα “Sunbird” του Wilbur Smith και Atreyu είναι το αγόρι-πολεμιστής από  “The Neverending Story” 1979.

Silverchair είναι ένα από βιβλία του C.S. Lewis’s στην επική σειρά “The Chronicles of Narnia”, As I Lay Dying ήταν ένα μυθιστόρημα του William Faulkner 1930, Of Mice & Men ομώνυμο βιβλίο του John Steinbeck 1937, Fall από το μυθιστόρημα του Albert Camus, Josef K ο πρωταγωνιστής στα έργα του  Franz Kafka, Cabaret Voltaire από τον Γάλλο φιλόσοφο Βολταίρο.

Οι Soft Machine ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της  ανεξάρτητης βρετανικής σκηνής πήραν το όνομά τους από το βιβλίο του William S. Burroughs. Οι Soft Boys είναι συνδυασμός των “Soft Machine” 1961 και “Wild Boys” 1971 και Steely Dan είναι a strap on dildo από το “Naked Lunch” 1959.

Η rock band από το Seattle Modest Mouse, διάλεξε το όνομα από μια φράση της Virginia Woolf  στην ιστορία “Mark on the Wall”: “Very frequent even in the minds of modest, mouse-colored people.” Catch 22, από το βιβλίο του Joseph Heller, Supertramp “Autobiography Of A Supertramp” γραμμένη από τον  R.E. Davies το 1910, Moby  το ψευδώνυμο του είναι αναφορά στο “Moby Dick” του  Herman Melville, με τον οποίο έχει μακρινή συγγένεια.

Από το διάσημο “A Clockwork Orange” του Anthony Burgess  1962  προέκυψαν οι Heaven 17, το πιο γνωστό τους τραγούδι Τemptation το κάναν διασκευή οι Cradle of Filth και οι Moloko, the milk/drug cocktail Moloko Plus.

Tears for Fears και Primal Scream είχαν κοινό το έργο του Αμερικανού Ψυχολόγου Arthur Janov. Στο βιβλίο “Prisoners of Pain” 1980 περιγράφει “tears as a replacement for fears”, ενώ στο πρώτο του βιβλίο “The Primal Scream” εξιστορεί τις θεραπευτικές συνεδρίες με ασθενείς την δεκαετία του 1960.

Σύμφωνα με  έναν αμερικανικό μύθο, όταν κάποιος πληρώνει τα έξοδα της κηδείας για ένα αζήτητο πτώμα, καθησυχάζει τον νεκρό και του αποδίδεται ευγνωμοσύνη. Έτσι γεννήθηκαν οι Grateful Dead (appease the dead & making him grateful – the Grateful Dead) οι Black Crowes από ένα παραμύθι, Good Charlotte από ένα παιδικό βιβλίο “The Girls Of The Good Day Orphanage” με πρωταγωνίστρια την Charlotte, όπως και οι  Belle and Sebastian.   

Silverstein είναι φόρος τιμής στoν συγγραφέα παιδικών βιβλίων Shel Silverstein, Veruca Salt το κακομαθημένο κορίτσι που κερδίζει το Golden Ticket για το εργοστάσιο του Willy Wonka -“Charlie and the Chocolate Factory” του Roald Dahl.

Στα χέρια του μπασίστα Mikey Way έπεσε η συλλογή “Ecstasy: Three Tales Of Chemical Romance” του Irvine Welsh, ιστορίες για ναρκωτικά, πορνογραφία και την αγάπη και με μια μικρή προσθήκη του άρθρου My, My Chemical Romance υιοθέτησαν τον τίτλο.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στους μουσικούς που εμπνεύστηκαν από την Ελληνική Μυθολογία: Socrates Drank the Conium, Βαγγέλης Παπαθανασίου – Μυθωδία, Styx, The Cassandra Complex, Δαιμόνια Νύμφη, Dead Can Dance-Persephone, Iron Maiden- Flight of Icarus, Alexander the Great, A Perfect Circle-Orestes, Chimera (Irish band).

Τέλος, Τα Ξύλινα Σπαθιά από το ομότιτλο παιδικό βιβλίο του Παντελή Καλιότσου και τα Τα Διάφανα Κρίνα από ένα στίχο που είχαν γράψει παλιότερα: “Είναι τόσο κρίμα για τα άσπρα διάφανα κρίνα να είναι τόσο χλωμά” R.I.P. Θάνος Ανεστόπουλος 1967-2016.

Για τυχόν παραλείψεις μπορείτε να συμπληρώσετε με τα δικά σας παραδείγματα! Love-Music-Peace 🙂

Πηγές:

https://www.bookstr.com/article/10-bands-named-after-novels/3448

http://www.altpress.com/features/entry/10_bands_that_got_their_names_from_books

http://mentalfloss.com/article/62295/20-bands-named-after-classic-literature

http://thewordyhouse.co.uk/10-bands-with-literary-names/

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
αρχαία Ολυμπία
Η αρχαία Ολυμπία ζωντανεύει μέσα από λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft