Πόσο αθώα είναι η τηλεόραση που έχεις στο σαλόνι σου; Εσύ βλέπεις τηλεόραση ή εκείνη εσένα; Μήπως την ώρα που παρακολουθείς καταγράφει κάθε σου κίνηση; Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο η τηλεόρασή σου να σε παρακολουθεί ; Και για ποιό λόγο; Ελάτε μαζί μου να ξετυλίξουμε το ενδεχόμενο να καταγραφόμαστε από παντού ακόμη και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι!
Αρκετά χρόνια πριν ο Edward Snowden πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες διαρροές από μυστική υπηρεσία στην Ιστορία. Μέσα από τις διαρροές επιβεβαιώθηκε πως οι κυβερνήσεις μας κατασκοπεύουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Το ζήτημα όμως είναι πολύ πιο σοβαρό, γιατί ακόμη και αν είσαι μόνος στο σπίτι, σίγουρα διαθέτεις λάπτοπ, υπολογιστή με κάμερα, ή έξυπνη τηλεόραση. Έστω μία από αυτές τις συσκευές, ή και όλες μαζί. Είναι εξαιρετικά πιθανό λοιπόν μέσα από αυτές τις συσκευές, κάποιος να ακούει όλα όσα λες, και να βλέπει όλα όσα κάνεις. Και μάλιστα χωρίς να έχεις ιδέα πως παρακολουθείσαι!
Η Τεχνολογία που σε παρακολουθεί από το σπίτι σου.
Αν υπάρχει το ενδεχόμενο να παρακολουθούν κάθε κίνηση ή συνήθειά σου στο ίδιο σου το σπίτι μέσα από την τηλεόρασή σου, αυτό οφείλεται σε μία τεχνολογία που δημιουργήθηκε μερικά χρόνια πριν, που ονομάζεται TVision insights. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει σε εταιρείες να καταγράφει τις συνήθειες των τηλεθεατών.
Κάτι που σημαίνει πως μπορούν να σε παρακολουθούν την στιγμή που εσύ παρακολουθείς τηλεόραση. Μάλιστα η εν λόγω τεχνολογία καταγράφει δεδομένα που έχουν να κάνουν με το που κοιτάζουν τα μάτια σου, πότε αποσπάται η προσοχή σου, αλλά και τι συναισθήματα έχεις την κάθε δεδομένη στιγμή.
TVision: Η Τηλεόραση σου βλέπει τι κάνεις;
Μία από τις πρώτες αναφορές στην τεχνολογία ήρθε από ένα tweet του Snowden αρκετά χρόνια πίσω, και πιο συγκεκριμένα στις 26 Φεβρουαρίου του 2017, που όμως πέρασε στα ψιλά.
Όπως φαίνεται από την εικόνα, οι εταιρείες όχι μόνο μπορούν να σε βλέπουν όταν παρακολουθείς τηλεόραση, αλλά η τεχνολογία είναι τόσο έξυπνη ώστε αποτυπώνει τις εκφράσεις του προσώπου, το μέγεθος της αφοσίωσης σε ότι βλέπεις εκείνη τη στιγμή, καθώς και άλλα σημαντικά προσωπικά δεδομένα. Η καταγραφή αυτών των δεδομένων φυσικά βοηθάει στο να γνωρίζουν οι εταιρείες τις συνήθειές μας, τα αγαπημένα μας προγράμματα καθώς και τι διαφημίσεις μας ενδιαφέρουν περισσότερο.
Πως δουλεύει η τεχνολογία παρακολούθησης;
Η Τεχνολογία TVision δημιουργήθηκε από τον Dan Schiffman και ένα συμμαθητή του στο MIT. Με ποιό τρόπο μπορεί να σε “δει” η τηλεόρασή σου; Αυτό συμβαίνει φυσικά αν η τηλεόραση διαθέτει ενσωματωμένη κάμερα, αλλά και με την εγκατάσταση κάποιας κάμερας που συχνά χρησιμοποιούμε για τις κονσόλες μας. Όπως το Kinect του Xbox. Έτσι η τηλεόραση καταγράφει τις κινήσεις των ματιών σε σχέση με την τηλεόραση. Μάλιστα είναι σε θέση να καταγράψει ακόμα και απειροελάχιστες κινήσεις στο δωμάτιο.
Στην συνέχεια η εταιρεία συσχετίζει τις κινήσεις με το πρόγραμμα που εμφανίζεται εκείνη την στιγμή στην τηλεόραση. Οι αισθητήρες καταγράφουν κάθε μορφασμό ή αλλαγή συναισθημάτων και έτσι αναλύονται σε σχέση με προγράμματα ή διαφημίσεις για να σου “σερβίρουν” ακριβώς αυτό που θες βάση του τι αισθάνεσαι ή σου αποσπά περισσότερο την προσοχή.
Βέβαια η εταιρεία υποστηρίζει πως η τεχνολογία αυτή είναι αρκετά νέα και δοκιμάζεται ακόμα εθελοντικά μόνο στις Η.Π.Α, αλλά όλοι υποπτευόμαστε πως κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο! Υποστηρίζουν επίσης πως δεν αποθηκεύουν καμία εικόνα ή ήχο από την προσωπική μας ζωή, κάτι που επίσης θα πρέπει να αμφισβητηθεί έντονα μια και ο πλούτος της εποχής του big data είναι τα Δεδομένα. Και όποιος τα διαθέτει γίνεται αυτόματα πλουσιότερος.
Οι τηλεοράσεις μας βλέπουν
Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να παρακολουθούμαστε από τις τηλεοράσεις μας. Στις αρχές του 2015, η Samsung εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία προειδοποιούσε τους καταναλωτές πως οι έξυπνες τηλεοράσεις της ήταν ικανές να ακούν και να καταγράφουν τις συνομιλίες τους.
Αυτές οι τηλεοράσεις έχουν σύστημα αναγνώρισης φωνής που ναι μεν ανήκει στα ακριβά μοντέλα, αλλά παραβιάζουν άμεσα την ιδιωτικότητα του ανθρώπου. Η Εταιρεία μάλιστα προειδοποίησε τους πελάτες της να μην πραγματοποιούν σοβαρές συζητήσεις ή να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα μπροστά στις τηλεοράσεις τους, γιατί ο ήχος μπορεί να καταγραφεί και να αναμεταδοθεί σε όποιον έχει τις γνώσεις να χακάρει και να υποκλέψει.
Οι τηλεοράσεις Vizio επίσης κατέγραφαν τους ανθρώπους και μάλιστα πλήρωσε αρκετά εκατομμύρια σε πρόστιμα επειδή συνέλεξε και πούλησε οπτικά δεδομένα από εκατομμύρια τηλεοράσεις χωρίς να γνωρίζουν τίποτα οι τηλεθεατές.Το λειτουργικό πρόγραμμα που ονομάζεται Smart Interactivity, προωθήθηκε ως ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει προσφορές και προτάσεις προγραμμάτων στους χρήστες. Βέβαια ποτέ δεν πρότεινε τίποτα σε κανένα, αλλά αντίθετα κατέγραφε όσους παρακολουθούσαν την συγκεκριμένη τηλεόραση.
Τα δεδομένα που υπέκλεψαν έδειχναν τί προγράμματα και τι διαφημίσεις παρακολουθούσε περισσότερο ο κόσμος, και πότε! Έφτανε μάλιστα ένα βήμα παρακάτω αφού χρησιμοποιούσε τις διευθύνσεις i.p ώστε να δει αν υπήρχαν αναζητήσεις στο internet για συγκεκριμένα προιόντα ή αν οι αναζητήσεις σχετίζονται με τις διαφημίσεις της τηλεόρασης.
Εξίσου ανησυχητικό μάλιστα είναι και το γεγονός πως το FBI χρειάστηκε να προειδοποιήσει τους Αμερικανούς τηλεθεατές, γιατί υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο κάποιος με τις κατάλληλες γνώσεις να χακάρει την τηλεόρασή σου, και να παρακολουθεί πότε λείπεις από τον χώρο ώστε να τον διαρρήξει ή να πραγματοποιήσει κάποια ακόμα χειρότερη πράξη!
Πως θα αισθανθούμε ασφαλείς;
Το ερώτημα που προκύπτει τελικά, αν όντως οι τηλεοράσεις μας βλέπουν και καταγράφουν τις κινήσεις μας, είναι τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να το αποτρέψουμε. Ειδικότερα αν θέλουμε να έχουμε τηλεόραση στο σπίτι.
Το καλό είναι πως υπάρχουν τρόποι να απενεργοποιηθούν συγκεκριμένες επιλογές και ανάλογα την εταιρεία και το μοντέλο της τηλεόρασης. Μπορείτε να κάνετε μία σύντομη αναζήτηση στο Google ώστε να δείτε πως μπορείτε να απενεργοποιήσετε “ύποπτες” λειτουργίες ή επιλογές στην τηλεόρασή σας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα είστε 100% ασφαλείς. Είναι όμως ένα βήμα ώστε να νιώθετε πως η τηλεόρασή σας δεν βλέπει τι κάνετε συνεχώς.
Η Πραγματικότητα όμως είναι πως ζούμε πια σε ένα κόσμο γεμάτο κάμερες και μικρόφωνα, και πως πιθανότατα όλα μπορούν να καταγραφούν ανα πάσα στιγμή χωρίς να έχουμε πολλές επιλογές. Δεν είναι εύκολο για ένα απλό άνθρωπο να σταματήσει την παρακολούθησή του, είτε από το κινητό, είτε από το laptop, είτε ακόμα και από την “έξυπνη” τηλεόρασή του. Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε όμως, είναι να εξασφαλίσουμε την ιδιωτικότητά μας με όποιο τρόπο μπορούμε. Έστω και αν χρειάζεται να εμπιστευόμαστε λιγότερους ανθρώπους, και ειδικότερα ακόμα λιγότερες συσκευές και άρα να μην μοιραζόμαστε ευαίσθητες πληροφορίες μπροστά τους. Για καλό και για κακό…