ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
Türck

Sven Türck : Ο φωτογράφος των πνευμάτων

Sven Türck: Ποιά είναι η ιστορία του φωτογράφου των πνευμάτων Sven Türck που ισχυρίστηκε πως κατάφερε να φωτογραφίσει αληθινά πνεύματα;

Οι ιστορίες του παράξενου και των ανεξήγητων φαινομένων κυκλοφορούν και μεταδίδονται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Από τότε μέχρι και σήμερα υπάρχει η επιθυμια να καταγράψουμε αυτά τα φαινόμενα με όποια διαθέσιμα τεχνολογικά ή μη μέσα διαθέτουμε ανάλογα και την περίοδο. Για την μεγαλύτερη χρονική περίοδο υπήρχαν μόνο γραπτές αναφορές, όμως κάποια στιγμή ήρθε η εποχή της φωτογραφίας, ανοίγοντας ένα εντελώς νέο μονοπάτι για την καταγραφή ενός αθέατου κόσμου πέρα από όλα όσα γνωρίζαμε.

Η περίοδος του πνευματισμού κατά την οποία υπήρξε διάχυτη η πεποίθηση πως ο άνθρωπος μπορεί να έρθει σε επαφή ή να επικοινωνήσει με τον κόσμο των πνευμάτων, έφερε στην επιφάνεια ανθρώπους που ασχολήθηκαν με την φωτογράφιση πνευμάτων κατά την διάρκεια των σεάνς και των υπερφυσικών επιδείξεων. Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε πως οι περισσότερες φωτογραφίες ήταν κατασκευασμένες και ψεύτικες, εικόνες που προέκυπταν από  φάρσες (τα λεγόμενα hoaxes) του ανεξήγητου. 

svg%3E

Υπήρξαν όμως κάποιες περιπτώσεις που έδειχναν πιο σοβαρές από άλλες, και μία συγκεκριμένη έφερε στην επιφάνεια φωτογραφίες από ανεξήγητα φαινόμενα σε ελεγχόμενες συνθήκες. Αυτή η περίπτωση αν μη τι άλλο αφορά μία πολύ παράξενη και αλλόκοτη συλλογή από ανεξήγητες φωτογραφίες!

Sven Türck: Ο Φωτογράφος των πνευμάτων

Την δεκαετία του 1940 υπήρχε ένας πολύ γνωστός Δανός φωτογράφος ονόματι Sven Türck. Ο Türck είχε αναπτύξει έντονο ενδιαφέρον για τον πνευματισμό που βρισκόταν ακόμη στην ακμή του. Πρόλαβε βλέπετε μία εποχή κατά την οποία τα διάμεσα ή μέντιουμ προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με πνεύματα ανθρώπων που είχαν φύγει από τη ζωή. Όλα αυτά σε τρομακτικές συναντήσεις που είναι γνωστές ως σεάνς που πραγματοποιούνταν σε σκοτεινά δωμάτια.

Türck

Εκείνη την περίοδο ο Sven Türck ήταν είδωλο στον χώρο της φωτογραφίας στην χώρα του, έχοντας στην καριέρα του πάνω από 50.000 φωτογραφίες από την ζωή στην Δανία, με αρκετές δικές του φωτογραφίες στην εθνική βιβλιοθήκη. Άρα ήταν ένας επιφανής άνθρωπος με αξιοπρόσεκτη καριέρα και όχι κάποιος φαντασμένος.

Ο  Türck ξεκίνησε να παρακολουθεί τις σεάνς του πνευματισμού αρχικά με μεγάλη επιφύλαξη αλλά ταυτόχρονα έχοντας ανοιχτό μυαλό σε σχέση με την ύπαρξη παραφυσικών φαινομένων. Μετά από αρκετές επισκέψεις μπήκε στο μυαλό του η ιδέα να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφικές του δεξιότητες ώστε να επιχειρήσει να αποτυπώσει τα ανεξήγητα φαινόμενα που τόνιζε πως ο ίδιος είχε δει να συμβαίνουν στις επικλήσεις των πνευμάτων.

svg%3E

Έτσι ξεκίνησε μία σειρά από παράξενα πειράματα και μία φωτογραφική οδύσσεια που αφορά μία από τις πιο αναλυτικές και ασυνήθιστες προσπάθειες καταγραφής των επικλήσεων στις σεάνς αλλά και της αποτύπωσης φωτογραφικών αποδείξεων για παραφυσικά φαινόμενα την εποχή του πνευματισμού.

Το πείραμα με τις ανεξήγητες φωτογραφίες

Ο Türck ανέπτυξε ένα σετ με τρεις κάμερες που ήταν ευαίσθητες στην υπέρυθρη ακτινοβολία και είχε σχεδιαστεί ώστε να τοποθετείται σε διαφορετικές γωνίες και με τέτοιο τρόπο που να δείχνει τα πάντα από πίσω, από κάτω και από πάνω. Στην συνέχεια επιχείρησε να δημιουργήσει ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, ώστε το πείραμα να είναι όσο πιο ακριβές γίνεται αλλά και να αποκλείσει το σοβαρό ενδεχόμενο της εξαπάτησης από τους πνευματιστές. 

svg%3E

Όταν το κατάφερε συγκέντρωσε μία ομάδα από διάμεσα, μέντιουμ, αποκρυφιστές και ανθρώπους που ισχυρίστηκαν πως είχαν την δύναμη της ψυχοκίνησης, που είναι η δυνατότητα να μετακινεί κάποιος αντικείμενα μόνο με την δύναμη της σκέψης, και έστησε τις κάμερες ώστε να δει αν τελικά θα μπορέσει να καταγράψει οτιδήποτε παράξενο ή αφύσικο. Και αν δούμε τις φωτογραφίες του και πειστούμε για όσα κατέγραψε, τότε τα ανεξήγητα φαινόμενα ίσως να ήταν πολλά..

Κατά την διάρκεια των σεάνς ο Türck ανέφερε μία μεγάλη γκάμα από ανεξήγητα φαινόμενα. Καρέκλες και αντικείμενα να κινούνται μόνα τους ή να αιωρούνται, πράγματα να πετάγονται μόνα τους από τα τραπέζια, ένα μεγάλο πάγκο εργασίας να σηκώνεται μόνος του και να στριφογυρίζει στον αέρα, και ακόμη και μία τεράστια ντουλάπα που δεν μπορου΄σαν να σηκώσουν δύο άντρες να μετακινείται στην μέση του δωματίου από κάποια αόρατη δύναμη.

svg%3E

Αν σκεφτούμε πως όλα αυτά έγιναν σε δικό του ελεγχόμενο περιβάλλον στο εργαστήριό του στην Κοπεγχάγη, τότε το ενδεχόμενο της απάτης ήταν πολύ μικρό και κανείς πέρα από τον ίδιο δεν θα μπορούσε να σκηνοθετήσει αυτά τα φαινόμενα. Για πολλούς μήνες ο Türck κατέγραψε στον φακό της κάμερας όσα περισσότερα φαινόμενα μπορούσε και έτσι συνέθεσε την αλλόκοτη συλλογή φωτογραφιών για την οποία μιλάμε σήμερα.

Τι περιέχουν οι ανεξήγητες φωτογραφίες; 

Πέρα όμως από αντικείμενα που κινούνταν ή αιωρούνταν χωρίς λόγο, υπάρχουν και πολλές ακόμα παράξενες φωτογραφίες σε αυτή την παράξενη συλλογή. Υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες του διάμεσου Børge Michaelson, στις οποίες εμφανίζεται να αιωρείται, αν και πολλοί αναφέρουν πως η κίνηση μοιάζει με άλμα, όμως σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και μία που δείχνει ένα άτομο να προσπαθεί να τον κρατήσει ή να τον τραβήξει προς τα κάτω.

svg%3E

Σε μία άλλη σειρά από φωτογραφίες φαίνεται ένα διάμεσο που αναδύει εκτόπλασμα. Ένα παράξενο υλικό που λέγεται πως είναι προϊόν πνευματικών δυνάμεων. Αν δεν έχετε δει φωτογραφία από εκτόπλασμα και παρατηρήσετε μερικές, θα δείτε σε πολλές εικόνες να εμφανίζεται κάποιο πρόσωπο που υποτίθεται πως είναι του ανθρώπου που είχε φύγει από την ζωή.

svg%3E

Αξίζει να πούμε πως ολόκληρη η συλλογή είναι πολύ παράξενη και εντυπωσιακή, με καθαρές απεικονίσεις που πολλοί λένε πως αφορου΄ν πραγματικά ανεξήγητα φαινόμενα, αφού έχουν εξεταστεί από κορυφαίους Δανούς αναλυτές φωτογραφιών, οι οποίοι δεν βρήκαν σημάδια χειραγώγησης ή απάτης στις φωτογραφίες.

svg%3E

Το 1945 ο Türck μάζεψε τις φωτογραφίες και τις συμπεριέλαβε στο βιβλίο με τίτλο Jeg var dus med Aanderne που μεταφράζεται σε ελεύθερη μετάφραση ως “γνωρίστηκα με τα πνεύματα”. Έκτοτε η συλλογή αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στους κύκλους του πνευματισμού και της αναζήτησης των παραφυσικών φαινομένων.

Η σκληρή κριτική για τις ανεξήγητες φωτογραφίες

Προφανώς το φωτογραφικό υλικό του Sven Türck έχει κατακριθεί πολύ από σκεπτικιστές για αρκετούς μάλιστα λόγους. Πολλές φωτογραφίες φαίνονται σκηνοθετημένες και συγκεκριμένα εκείνες που αποτυπώνουν αντικείμενα να αιωρούνται έχουν ένα θόλωμα, το γνωστό blur, λες και κάποιος είχε πετάξει τα αντικείμενα και τα είχε φωτογραφίσει στην μέση της πτώσης τους. και όπως είπαμε κ πριν, η αιώρηση του μέντιουμ φαίνεται λες και πηδάει απλά στον αέρα απλά και μόνο για να βγει η φωτογραφία.

Το εκτόπλασμα επίσης είχε απομυθοποιηθεί αφού χρησιμοποιήθηκε συχνά σε ψεύτικες φωτογραφίες από απατεώνες, και ο Türck είχε καταγράψει εκτόπλασμα σε αρκετές δικές του απεικονίσεις. Υπάρχουν βέβαια ορισμένες φωτογραφίες που όντως φαίνονται ανεξήγητες όμως οι σκεπτικιστές πιστεύουν πως κατάφερε και αυτές να τις κατασκευάσει με τα μέσα που διέθετε εκείνη την εποχή.

Έτσι παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών της φωτογραφίας που ήταν βέβαιοι πως οι φωτογραφίες ήταν αυθεντικές, πολλοί πιστεύουν πως όλες ήταν σκηνοθετημένες, με τον Türck είτε να πέφτει θύμα τσαρλατάνων είτε να είναι εκείνος εξ’ολοκλήρου πίσω από την απάτη. Όπως και να έχει μπορείτε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα από τις φωτογραφίες που έχουν εμφανιστεί στην οθόνη σας σε αυτό το επεισόδιο.

Όπως είναι λογικό οι φωτογραφίες του Sven Türck αποτελούν αντικείμενο συζήτησης ακόμη και στις μέρες μας, από τους σκεπτικιστές αλλά και εκείνους που πιστεύουν πως ίσως είχε όντως καταγράψει πραγματικά παραφυσικά φαινόμενα στο φωτογραφικό του πείραμα. Αν είναι πραγματικές, οι εικόνες αυτές ίσως είναι οι πιο καθαρές που υπάρχουν. 

Όμως το γεγονός πως υπάρχουν άπειρες ψεύτικες φωτογραφίες εκεί έξω που υποτίθεται πως δείχνουν ανεξήγητα περιστατικά, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να πιστέψει κάποιος μία φωτογραφία άσχετα από το πόσο καλή ή πειστική είναι. Όπως και να έχει πρόκειται για μία πραγματικά παράξενη συλλογή και μία ιστορική παραδοξότητα που θα συζητάνε όσοι ασχολούνται με το ανεξήγητο για πολλά χρόνια ακόμα.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
papas
Πάπας Φραγκίσκος: σκλάβες του σεξ για τους Ιερείς οι μοναχές στο Βατικανό