Φαίνεται πως η πρωτόγονη αίσθηση της απλής φύσης του ανθρώπου θα ξεπεραστεί, αν δεν το έχει ήδη κάνει. Εμπεριέχουμε μέσα μας την θεική ουσία, σε κατάσταση ύπνωσης, και ο Υπερβατικος Τρανσουμανισμος δείχνει πως αυτή η υπερβατική φύση του ανθρώπου τελικά θα υπερισχύσει.
Υπερβατικος Τρανσουμανισμος
Ο Τρανσουμανισμος δεν τροφοδοτείται από τον Εγωισμό αλλά και τον φόβο για τον θάνατο. Είναι το νέο σύνορο της ανθρώπινης Εξέλιξης, πηγαίνοντας την ανθρώπινη Συνειδητότητα στο επόμενο επίπεδο, και ίσως είναι η πρόοδος του ίδιου του σύμπαντος στο κατώφλι του μέλλοντός μας.
Ο Υπερβατικος Τρανσουμανισμος είναι ένας εξελιγμένος τρόπος σκέψης, αίσθησης, λειτουργικότητας αλλά και ύπαρξης του ατόμου. Ο Τρανσουμανισμος, σαν τον Υπερβατισμό και τον Νεοανθρωπισμό είναι η διαδικασία της Υπερβατικότητας, ή της Πνευματικής ανόδου που επιθυμεί να ενώσει τον άνθρωπο με το Εσωτερικό Ον του, και την απρόσωπη παρουσία του σύμπαντος που εκφράζει την Αέναη συνειδητότητά του μέσα από το ανθρώπινο περίβλημα.
« Σας παραδίδω τον Μετάνθρωπο! Η Ανθρωπότητα είναι κάτι που θα ξεπεραστεί. Τι έχουμε κάνει για να την ξεπεράσουμε; Όλα τα όντα ως τώρα έχουν δημιουργήσει κάτι πέρα από τον εαυτό τους. Θέλεις να είσαι η άμπωτη σε αυτή την μεγαλειώδη παλίρροια, και να επιστρέψεις σε αυτή την κτηνώδη κατάσταση, ή επιθυμείς να ξεπεράσεις την Ανθρωπότητα; Τι είναι ο Πίθηκος μπροστά στον Άνθρωπο; ; Ένας γελωτοποιός, ένα υποδεέστερο Ον. Και κάπως έτσι θα είναι ο Άνθρωπος μπροστά στον Μετάνθρωπο. Ένας γελωτοποιός, ένα υποδεέστερο Ον..» Φρίντριχ Νίτσε
Η Πνευματική και μεταφυσική πτυχή του Τρανσουμανισμού, αρχικά αναδείχθηκε από τον Υπερβατιστή Φιλόσοφο Ralph Waldo Emerson και στοχεύει στην ελεύθερη σκέψη, την προνοητική γνώση πέρα από τον εμπειρισμό, την Συνειδησιακή εξέλιξ μέσα από την αυτογνωσία ( την Ανάπτυξη και την ισορροπία της Λογικής και Συναισθηματικής Διάννοιας), την χαλιναγώγηση του Εγω και την ανάπτυξη της σύνδεσης του ατόμου με το αέναο Σύμπαν και την ένωση όλων των πραγμάτων σε ένα (Υπερ-Ψυχή). Πρόκειται για την υπερβατικότητα των απατηλών παραδειγμάτων σε σχέση με την ένωση της Βιολογίας και της Τεχνολογίας για να εξελίξει την ανθρώπινη κατάσταση και να μεταλλάξει τον άνθρωπο σε Μετάνθρωπο.
Ποιός ήταν όμως ο Ralph Waldo Emerson και πως εξελίχθηκε η Υπερβατική Φιλοσοφία του σε σημαντική πτυχή για τον Τρανσουμανισμό αλλά και την θεωρία της Μοναδικότητας (Singularity); O Ralph Waldo Emerson (25 Μαίου 1803 – 27 Απριλίου 1882) ήταν Αμερικάνος Ερευνητής , ομιλιτής και ποιητής που ίδρυσε το Υπερβατικό κίνημα στα μέσα του 19ου Αιώνα. Λογιζόταν ως ένας Προφητικός κριτικός των πιέσεων της σύγχρονης κοινωνίας και διέδιδε τις σκέψεις του μέσα από δεκάδες δημοσιευμένες μελέτες του και πάνω από 1500 διαλέξεις σε όλη την Αμερική. Ο Υπερβατισμός είναι ένα Φιλοσοφικό κίνημα που αναπτύχθηκε στα τέλη του 1820-30 ως τρόπος διαμαρτιρύας ενάντια στην καταβαράθρωση του Πνευματισμού από την Εκλησσία.
Ο Υπερβατισμός είναι μία επίσημη λέξη που περιγράφει μία σχετικά απλή ιδέα. Οι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες ως ίσοι, κατέχουν γνώση για τον εαυτό τους αλλά και για τον κόσμο που τους περιβάλλει και που υπερβαίνει ή προχωρά πέρα από αυτό που εκείνοι μπορούν να δουν, ακούσουν,γευτού,αγγίξουν ή νιώσουν. Αυτή η Γνώση έρχεται μέσα από την προνόηση, την διαίσθηση και την φαντασία και όχι μέσα από την λογική ή τις ανθρώπινες αισθήσεις.
Υπερβατιστής είναι το άτομο που αποδέχεται αυτές τις ιδέες όχι ως θρησκευτικές πεποιθήσεις, αλλά ως ένα τρόπο κατανόησης του Εσωτερικού Εαυτού του. Οι άνθρωποι που ασπάζονται αυτό τον τρόπο σκέψης πιστεύουν πως η κοινωνία και οι θεσμοί της διάβρωσαν την αγνότητα του ατόμου. Οι πρώιμοι Υπερβατιστές πίστευαν πως οι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις κοινωνικά αλλά και εσωτερικά. Πως μονάχα έτσι θα σχηματιζόταν μία ιδανική κοινωνία για το ευ ζην του συνόλου της ανθρωπότητας. Και ακόμη σημαντικότερα πίστευαν πως ο άνθρωπος κατέχει μέσα του ένα κομμάτι αυτής της Υπερ-Ψυχής, την θεική υπόσταση που βρίσκεται εν υπνώσει μέσα του και πρέπει να ανακαλυφθεί και να ανυψωθεί. Και αφού αυτή η Υπερ-Ψυχή είναι μία και ενώνει το σύνολο των πραγμάτων, τότε όλοι οι άνθρωποι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους.
Η Έλευση των Τεκνο-Θεών
Οι άνθρωποι βρισκόμαστε εδώ για να εμπνευστούμε από την Ελεύθερη και πρωτοποριακή σκέψη. Για να αποκτήσουμε την Συμπαντική οπτική προοπτική, το άτομο θα πρέπει να είναι τόσο επεκτατικός και αέναος όσο η ίδια η φαντασία του, αντί να περιορίζεται από τις ίδιες τις αισθήσεις του, την περιφερειακή εμπειρία του και τις δογματικές έννοιες. Για να υπερβούμε την απλή μας φύση θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις πρωτόγονες και απατηλές αισθήσεις και το Δόγμα που μας απέσπασε και διέκοψε την πραγματική ουσία της προόδου του Πολιτισμού μας.
Και μπορεί η Επιστήμη και η Τεχνολογία να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε και να επεκτείνουμε την ζωή μας, όμως δεν είναι τίποτε άλλο παρά εργαλεία που θα βοηθήσουν στην διαδικασία. Δεν θα προσδώσουν κάτι παραπάνω στην ανθρωπιστική προοπτική, αν εμείς οι ίδιοι δεν υπερβούμε το Εγώ, την Βια, τον Πόλεμο, την Πολιτική, τις Τάξεις, την πείνα, την Απληστία και ότι άλλο μας γειώνει στην ζοφερή πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί για εμάς, παραπλανώντας μας από τον πραγματικό σκοπό, που είναι η Πνευματική Ανύψωση και το «Ξύπνημα του Θεού» μέσα μας. Το Ξύπνημα της Συνειδητότητας και η Συνειδητοποίηση της πραγματικής μας φύσης είναι η απαρχή ενός Προηγμένου Μετανθρώπινου Πολιτισμού.
Πρόκειται για μία πτυχή του Τρανσουμανισμού που δεν έχει συζητηθεί εκτενώς μα θα πρέπει να την εξελίξουμε και να την μελετήσουμε. Αξίζει να εντρυφήσουμε στην θεωρία που ονομάζεται Υπερβατικος Τρανσουμανισμος, πέρα όμως από την Επιστημονική του οπτική, εστιάζοντας στις Φιλοσοφικές, Πνευματικές αλλά και Ανθρωπιστικές του αξίες. Ένας μεγάλος Επιστήμονας δεν είναι απαραίτητα και ένας Μεγάλος Ανθρωπιστής.
Ο Υπερβατικος Τρανσουμανισμος δεν αποζητά μονάχα την αίσθηση και την όψη ενός εξελιγμένου ανθρώπου. Σημαντικότερα, αποζητά την πραγματική του Εξέλιξη. Και πρέπει να γνωρίζουμε ποιοί είμαστε προτού αναζητήσουμε με μεταλλαχθούμε σε κάτι που δεν είμαστε. Ας μην ξεχάσουμε ποτέ πως στην έννοια Τρανσουμανισμός εμπεριέχεται η λέξη Ουμανισμός, δηλαδή η ανθρώπινη αξία στο σύνολό της. Και η Υπερβατική Φύση του ανθρώπου είναι που πρέπει να αναζητηθεί για ένα καλύτερο και Πνευματικά-Διανοητικά εξελιγμένο μέλλον…