Οι Νεκροπόλεις ή πόλεις των Νεκρών, υπάρχουν παντού στον κόσμο από τους αρχαίους Πολιτισμούς ως και σήμερα. Κάποιες αναπτύχθηκαν λόγω του συνωστισμού, ενώ άλλες σχεδιάστηκαν με λεπτομέρεια.
Wadi-us-Salaam
Το Wadi-us-Salaam, η Κοιλάδα της Ειρήνης περιέχει 5 εκατομμύρια νεκρικά μνημεία και είναι το μεγαλύτερο Νεκροταφείο του Κόσμου. Αυτή η Νεκρόπολη στέκεται επιβλητικά στο Najaf του Ιράκ, και είναι ένα από τα ιερότερα μέρη για τους Σιίτες Μουσουλμάνους μετά την Μέκα και την Μεδίνα.
Εκεί επικρατεί η πεποίθηση πως μονάχα οι πιστοί θάβονται στην Κοιλάδα της Ειρήνης, ανεξάρτητα από που προέρχονται. Στην νεκρόπολη του Ιράκ βρίσκονται θαμμένοι άνθρωποι για πάνω από 1.500 χρόνια, με την ελπίδα να βρεθούν κοντά στον Ali – Πρώτο ξάδελφο του Μωάμεθ.
Scavi – Νεκρόπολη του Βατικανού
Κρυμμένη κάτω από την Βασιλική του Άγιου βρίσκεται η Νεκρόπολη του Βατικανού, ή αλλιώς «Scavi». Πρόκειται για ένα αχανές υπόγειο νεκροταφείο, χτισμένο τριγύρω από τα λείψανα του Αγίου Πέτρου, που Μαρτύρησε στην ρώμη. Το Νεκρικό Σύμπλεγμα περιέχει τρία επίπεδα που επεκτείνονται χρονικά από το 27 Π.Χ ως το 476 Μ.Χ. Σε αυτή την Νεκρόπολη υπάρχουν θαμμένοι Παγανιστές του 1ου Αιώνα καθώς και σημεία όπου οι Χριστιανοί του 5ου Μ.Χ αιώνα θάφτηκαν μαζί με τους Παγανιστές. Οι Δρόμοι της Νεκρόπολης είναι ακριβής αντιγραφή εκείνων της Αρχαίας ρώμης εκτός από το γεγονός πως τα κτίσματα είναι Νεκρικοί τύμβοι και όχι κατοικίες.
Το 1965 οι Αρχαιολόγοι υποστήριξαν πως ανακάλυψαν τα οστά του Άγιου Πέτρου όταν βρήκαν μία σημείωση στα ελληνικά που έγραφε « Ο Πέτρος είναι εδώ».
Νεκρόπολη του Silwan
Στο Όρος των Ελαιών της Ιερουσαλήμ μπορεί κάποιος να βρει το παλαιότερο σε χρήση νεκροταφείο του Κόσμου: Την Νεκρόπολη του Silwan, που βρίσκεται εκεί τρεις Χιλιετίες, από τις απαρχές της ίδιας της Πόλης. Έχει 150.000 νεκρικά μνημεία και διατηρεί την φήμη πως όταν ο Μεσσίας επιστρέψει στην Ιερουσαλήμ, εκείνοι που αναπαύονται στο λόφο θα είναι οι πρώτοι που θα σωθούν. Αυτή η πόλη των νεκρών είναι ένας καθρέπτης της Ιερουσαλήμ και σε καιρούς σύγκρουσης το Silwan επεκτείνεται.
Monterozzi
Το Monterozzi είναι ένα Ετρουσκικό Νεκροταφείο 6.000 τάφων μέσα στους Βράχους και βρίσκεται στους λόφους ανατολικά της Tarquinia στην Ιταλία. Η Νεκρόπολη της Tarquinia είναι ένα ακριβές αντίγραφο ενός Σχεδίου πόλης των Ετρούσκων. Οι Νεκρικοί θάλαμοι είναι σχεδιασμένοι όπως τα εσωτερικά των σπιτιών κατά την περίοδο που χτίστηκε. Το Monterozzi είναι διάσημο για τους 200 ζωγραφισμένους τύμβους του, μερικοί από τους οποίους χρονολογούνται στον 7ο αιώνα Π.Χ και θεωρούνται « Το πρώτο κεφάλαιο στην ιστορία της Τεράστιας Ιταλικής Ζωγραφικής».
Νεκροταφείο της Μονής των Σπηλαίων
Το Μοναστήρι της Μονής των Σπηλαίων του Κιέβου ιδρύθηκε το 1051. Οι Μοναχοί επέλεξαν αυτή την τοποθεσία επειδή βρίσκεται πάνω από ένα αχανές δίκτυο σπηλαίων που χρησιμοποιήθηκε ως Νεκρόπολη για πάνω από 700 χρόνια. Οι Σπηλιές περιέχουν το λείψανο του Ιδρυτή του Μοναστηριού – του Αγίου Αντωνίου των Σπηλαίων – καθώς και άλλων μοναχών, ασκητών και Αγίων. Το Κλίμα που υπάρχει μουμιοποίησε τους ενταφιασμένους που κάθε επισκέπτης μπορεί να δει. Μέσα στις κατακόμβες αυτές φιλοξενείται επίσης ένα μουσείο με Μικρομινιατούρες που γίνονται πλήρως ορατές με την χρήση Μικροσκοπίων.
Νεκρόπολη Solnitsata
Βόρεια της Provadia στην Βουλγαρία οι Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την Νεκρόπολη Solnitsata που χρονολογείται στο 4.300 πχ και θεωρείται η αρχαιότερη γνωστή πόλη της Ευρώπης. Το παχύ ψηλό τείχος που περικυκλώνει την Νεκρόπολη των 300 ανθρώπων υποδεικνύει πως οι ενταφιασμένοι είχαν στα μνήματά τους πολύτιμα αντικείμενα.
Το πιο ενδιαφέρον αντικείμενο που βρέθηκε στην Νεκρόπολη Solnitsata είναι ένα χρυσό μενταγιόν 24ρων καρατίων που χρονολογείται 200-300 χρόνων παλιότερο από το ίδιο το νεκρικό μνημείο.
Το Υπόγειο του Χαλ Σαφλιενί
Το 1902 ένας λιθοδόμος ανακάλυψε μία υπόγεια νεκρόπολη σε ένα λόφο πάνω από το Μεγάλο λιμάνι Βαλέτα της Μάλτας. Το Υπόγειο του Χαλ Σαφλιενί χρονολογείται από το 4000 ως το 2500 Π.Χ. Είναι ο μοναδικός γνωστός Προιστορικός υπόγειος ναός του Κόσμου. Το Υπόγειο είναι χτισμένο με τρία επίπεδα που ενισχύουν το ένα το άλλο.
Εκεί υπήρχαν 7.000 ανθρώπινα λείψανα, πολύτιμα αντικείμενα και κοσμήματα, καθώς και αγάλματα που έριξαν φως στον τρόπο ζωής των κατοίκων της Μάλτας εκείνη την περίοδο.
Νεκρόπολη του Wari Kayan
Μεταξύ του 1925 και του 1929 οι αρχαιολόγοι οδήγησαν τις αποστολές τους στις ακτές των Άνδεων του Περού, για να εξερευνήσουν μία πόλη των Νεκρών γνωστή με το όνομα Wari Kayan, που χτίστηκε από τον Πολιτισμό των Paracas. Χρονολογείται 2000 χρόνια πριν και περιέχει 429 φυσικά μουμιοποιημένα σώματα σε δεσμίδες. Ο Ξηρός αέρας των Περουβιανών άνδεων διατήρησε τα μαλλιά, τα δόντια και την σάρκα άθικτα. Τα Σώματα των νεκρών του Wari Kayan είναι τόσο καλοδιατηρημένα που οι επιστήμονες κατόρθωσαν να ανακαλύψουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Επίσης ανακαλύφθηκαν θεσπέσια Κεντητά υφάσματα που χρειάστηκε 50.000 ώρες για να δημιουργηθούν. Τα σώματα αυτά μαζί με τα κεντητά τους μπορούν να βρεθούν σε διάφορα μουσεία του κόσμου, και τα σχέδια που κοσμούν αυτά τα υφάσματα αποκαλύπτουν στοιχεία για τον πνευματικό κόσμο του Πολιτισμού Paracas.
Η Νεκρόπολη του Ordek
Η Νεκρόπολη του Ordek ανακαλύφθηκε το 1934 στις παρυφές της Κινέζικης Ερήμου Taklamakan και χρονολογείται από το 2000 Π.Χ ως το 300 Μ.Χ. Το Νεκρικό Σύμπλεγμα του Ordek περιείχε μετά βίας 300 μούμιες που ήταν θαμμένες σε αναποδογυρισμένες βάρκες καλλυμένες με τομάρια αγελάδων. Το Ξηρό κλίμα και η αλμυρή υγρασία διατήρησαν τα σώματα των Νεκρών. Το πιο σοκαριστικό στοιχείο σε αυτές τις Μούμιες ήταν τα Μη-Ασιατικά ανοιχτόχρωμα μαλλιά τους και το ψηλό ανάστημα που είχαν. Η Ανάλυση του DNA αποκάλυψε πως ο πληθυσμός ήταν μία πρόσμιξη Ευρασιατών και Σίβηρων προγόνων. Στην Νεκρόπολη του Ordek ανακαλύφθηκε επίσης το αρχαιότερο τυρί, αφού βρέθηκαν υπολλέιματα στα πρόσωπα και τα ρούχα των νεκρών.
Η Νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας
Η Ορθή Πέτρα βρίσκεται τριάντα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο της Κρήτης, και παρέχει ένα παράθυρο στον Ομηρικό Κόσμο. Η Νεκρόπολη είναι μέρος ενός μεγαλύτερου Αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ελεύθερνας που κατοικούταν από το 3000 Π.Χ ως και την Βυζαντινή Εποχή. Οι Νεκρικοί Θάλαμοι της Ορθής Πέτρας περιέχουν στοιχεία που βρίσκονται μέσα στην Ομηρική Ηλιάδα, συμπεριλαμβανομένου μίας Ταφικής Πυράς που χρονολογείτα στο 800 Π.Χ. (730-710 π.Χ.) και ανήκε σε έναν πολεμιστή, επιφανές μέλος της τοπικής κοινωνίας, ο οποίος κάηκε σε ηλικία περίπου 30 ετών.
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις στην Νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας ήταν η ταφή τεσσάρων γυναικών διαφορετικής ηλικίας (70-72 χρόνων, 13, 16 και 28 χρόνων), η γηραιότερη από τις οποίες ήταν σημαντική, όπως δείχνουν τα ευρήματα που χαρακτηρίζουν την αριστοκρατική και την ιερατική της ιδιότητα.