Ποιά είναι τα πολύ παλιά βιβλία που μέσα από τις σελίδες τους προέβλεψαν το μέλλον;
Προφητείες σε βιβλία που “είδαν” το μέλλον!
Ειναι αλήθεια πως υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια αρκετά διάσημα βιβλία ή και ταινίες γεμάτα με προφητείες που είτε προέβλεψαν γεγονότα ή ανακαλύψεις του μέλλοντος, είτε σύμφωνα με κάποιους απλά προετοίμασαν τον κόσμο για τις επερχόμενες αλλαγές. Όπως και να έχει κυρίως οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας στο παρελθόν είχαν οραματιστεί μία σειρά από εφευρέσεις όπως τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα, οι πτήσεις στο διάστημα, ή και ιατρικά επιτεύγματα όπως η μεταμόσχευση οργάνων. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα κατόρθωσαν να προβλέψουν με ακρίβεια το μέλλον.
Προφανώς σε αυτή την εκπομπή δεν θα μιλήσουμε για προφητείες σε ταινίες όπως το terminator, το matrix ή και άλλες που μας έδειξαν τι θα συμβεί αρκετά χρόνια πριν, ούτε και τα πολυσυζητημένα 1984 του Όργουελ και τον θαυμαστό καινούργιο κόσμο του Άλντους Χάξλεϋ, για τα οποία έχω κάνει ήδη εκπομπές που μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω. Βλέπετε υπήρξαν πολλοί συγγραφείς που κατάφεραν να αναγνωρίσουν τι θα συμβεί στο μέλλον, είτε παρατηρώντας τις τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις, είτε αποκτώντας πρόσβαση στα λεγόμενα ακασικά αρχεία, όπου η γνώση μπορεί να έρθει μέσω της έμπνευσης. Ας δούμε λοιπόν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από βιβλία που προέβλεψαν το μέλλον!
Φρανκενστάιν
Ένα από τα πιο παλιά παραδείγματα ανήκει στην κλασική λογοτεχνία και το μυθιστόρημά Φράνκενσταϊν που έγραψε η Μαίρη Σέλλεϋ το 1818 ήταν γεμάτο προφητείες και “προέβλεψε” την βιοηλεκτρική, την μεταμόσχευση οργάνων, την γενετική μηχανική ή ακόμα και την τεχνητή νοημοσύνη. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο το μυθιστόρημα προέβλεψε επίσης την μάχη μεταξύ επιστήμης και θρησκείας που δεν έχει σταματήσει μέχρι και σήμερα.
Το Παρίσι στον 20ό Αιώνα
Ένα από τα βιβλία με τις πιο ακριβείς προφητείες ή προβλέψεις είναι το Παρίσι στον 20ο αιώνα του Ιούλιου Βερν. Ο Βερν που φυσικά έχει γράψει το ταξίδι στο κέντρο της γης και το 20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών. Το παρίσι στον 20ο αιώνα που γράφτηκε την δεκαετία του 1860 όμως ήταν όντως προφητικό αφού εν συντομία μέσα στις σελίδες του ο συγγραφέας οραματίστηκε βενζινοκίνητα οχήματα, την κλιματική αλλαγή, όπλα μαζικής καταστροφής και την έννοια της αλλαγής φύλου που στις μέρες μας είναι ευρέως διαδεδομένη.
Η πιο συναρπαστική πρόβλεψη του Βερν όμως προέρχεται από το έργο του Από την Γη στην Σελήνη (1865!), η εκτόξευση γίνεται από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των Η.Π.Α., δηλαδή από το ακριβές σημείο όπου εκατό χρόνια αργότερα η NASA θα φτιάξει το Kennedy Space Center και από όπου θα εκτοξεύσει τους πρώτους πυραύλους της προς το διάστημα και προς την Σελήνη!
Μάλιστα, ο Βερν δίνει και τις ακριβείς συντεταγμένες: 27,7 βόρειο latitide, 5,7 δυτικό longitude !
Το κανόνι που κάνει την εκτόξευση του τεράστιου επανδρωμένου βλήματος –που έχει το ίδιο σχήμα με το σκάφος που σηκώνει ο πραγματικός πύραυλος εκατό χρόνια μετά– ονομάζεται Columbiad, κατ’ όνομα λογοτεχνικός πρόγονος του πρωτότυπου διαστημικού αεροσκάφους Columbia…
Επίσης ο Βερν μπορεί να οραματίστηκε το πιο διάσημο υποβρύχιο στον κόσμο, τον Ναυτίλο, όμως είχε “προβλέψει” ή οραματιστεί το μέλλον της πτήσης. Μάλιστα ο Igor Sikorsky που ανακάλυψε τα σύγχρονα ελικόπτερα εμπνεύστηκε από το μυθιστόρημα Clipper of the Clouds που μεταφράστηκε ως Ροβήρος ο κατακτητής.
Fahrenheit 451
Το Fahrenheit 451 του Ray Bradbury δημοσιεύθηκε το 1953 και εξερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα αντιδράσουν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας μέσα από την ιστορία του πυροσβέστη Guy Montag που είχε ως καθήκον να καταστρέφει βιβλία που θεωρούταν απαγορευμένα.
Πρόκειται για μια “πρόβλεψη” της λογοκρισίας που είναι πια παντού ανάμεσά μας και ειδικότερα στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στο «Φαρενάιτ 451» ο κόσμος βομβαρδίζει τον ίδιο του τον εαυτό με ψυχαγωγία και αποφεύγει να μιλάει μεταξύ του, σε έναν κόσμο απαξίωσης του βιβλίου και άλλων αξιών, λόγω μιας κουλτούρας υπερβάλλοντος καταναλωτισμού.
When the Sleeper Wakes by H.G. Wells
Ένας από τους συγγραφείς που είχε πολλές προβλέψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας ήταν ο Άγγλος Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς και πραγματικά αξίζει να δούμε μερικά παραδείγματα από τα βιβλία του. Στο μυθιστόρημα When the sleeper wakes που έγραψε το 1899 προέβλεψε την σημασία της αεροπορίας στον πόλεμο, πολύ πριν πραγματοποιηθεί η πρώτη στρατιωτική πτήση. Το βιβλίο μάλιστα κυκλοφόρησε τέσσερα χρόνια πριν οι αδελφοί Wright επιτύχουν επανδρωμένη πτήση.
The World Set Free by H.G. Wells
Όταν ο Γουέλς δημοσίευσε το The World set Free το 1914 προέβλεψε πως οι άνθρωποι θα αντλούσαν ενέργεια από το άτομο το 1933. Το ίδιο έτος υπήρξε η ανακάλυψη της πυρηνικής αλυσιδωτής αντίδρασης. Ο Γουέλς είχε επίσης προβλέψει την χρήση ραδιοενεργών υλικών στις ατομικές βόμβες με τις τρομακτικές συνέπειές τους.
Στο Men Like Gods (1923),ο Γουέλς αποκαλύπτει μία φουτουριστική γη χιλιάδων χρόνων προόδου. Σε αυτή την εναλλακτική πραγματικότητα οι άνθρωποι επικοινωνούν με ασύρματα συστήματα και μία μορφή που μοιάζει με τα δικά μας emails και στον πόλεμο των κόσμων, στο κλασικό μυθιστόρημα οραματίζεται τον πύραυλο πολύ πριν ο Robert Goddard κατασκευάσει τον Μάρτιο του 1926 τον πρώτο πύραυλο υγρού καυσίμου. Βέβαια ο Goddard πήρε έμπνευση από το μυθιστόρημα του Γουελς διαβάζοντας ένα μικρό απόσπασμά του σε μία εφημερίδα του 1898.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ελάχιστα παραδείγματα διηγημάτων, μυθιστορημάτων ή και ταινιών που είτε προέβλεψαν με ακρίβεια το μέλλον, είτε αποτέλεσαν έμπνευση προκειμένου αρκετά χρόνια αργότερα επιστήμονες πραγματοποιήσουν στην κυριολεξία αυτά τα οράματα. Εσείς όμως τι πιστεύετε ; πρόκειται για προβλέψεις, για απλή γνώση του τι θα συνέβαινε βάση της κοινωνικής και τεχνολογικής εξέλιξης; Η για ιδέες που απλά μετουσιώθηκαν χρόνια αργότερα από επιστήμονες που είχαν τις τεχνικές γνώσεις;