Πως θα είναι ο κόσμος στο μέλλον; Πόσο πολύ θα αλλάξει η πραγματικότητα αλλά και ο ίδιος ο άνθρωπος από το 2030 και έπειτα;
Πως θα είναι πραγματικά ο κόσμος στο μέλλον;
Είναι προφανές πως ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την καθημερινότητα. Οι εταιρείες πραγματοποιούν μελλοντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το ίντερνετ των πραγμάτων, φέρνοντας μία τεχνολογική επανάσταση στην ζωή όλων μας. Αυτές οι τεχνολογίες θα αναπτυχθούν ραγδαία τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, μέσα από αλλαγές στην κοινωνία και την συμπεριφορά των ανθρώπων. Αυτή η μεταμόρφωση της ανθρωπότητας θα είναι πολύπλοκη και δύσκολη, και για πολλούς τρομακτική.
Όμως η αλήθεια είναι πως τα σημάδια δείχνουν πως το μέλλον θα αλλάξει εντελώς τον άνθρωπο, αφού η κοινωνία θα έρθει αντιμέτωπη με τον Μετανθρωπισμό, για τον οποίο έχουμε μιλήσει εκτενώς σε προηγούμενα άρθρα – βίντεο. Πως θα αλλάξει όμως η ζωή και ο άνθρωπος πρακτικά; Πως θα είναι ο κόσμος στο μέλλον ή σε δέκα και παραπάνω χρόνια;
Για να καταλάβουμε τις αλλαγές που έρχονται, θα πρέπει να δούμε τρεις χαρακτηριστικούς τομείς που θα διαμορφωθούν μελλοντικά: Αυτοί είναι το σώμα μας, η σκέψη μας και η συμπεριφορά μας. Έτσι σε αυτό το άρθρο θα δούμε με απλά λόγια κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα και αλλαγές που θα προκύψουν ατομικά, στην κοινωνία, στις δουλειές μας αλλά και στον τρόπο που θα κυβερνούν τον κόσμο στο μέλλον.
Ο κόσμος στο μέλλον: Οι αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα
Τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθούν μία σειρά από τροποποιήσεις στο ανθρώπινο σώμα που από την μία πλευρά θα επιτρέψουν στον άνθρωπο του μέλλοντος να είναι πιο έξυπνος, δυνατός και ικανότερος από τον άνθρωπο του σήμερα.
Τα Wearables, τα εξαρτήματα δηλαδή που φοράμε σήμερα θα υπάρχουν μελλοντικά μέσα στο σώμα μας και όχι πάνω του. Ίσως για παράδειγμα να αναπτυχθούν φακοί επαφής που θα έχουν την δυνατότητα εγγραφής βίντεο ή φωτογραφιών, ενσωματωμένα ακουστικά που θα μεταφράζουν αυτόματα και θα μας επιτρέπουν την επικοινωνία οπουδήποτε στον κόσμο, ή εξωσκελετούς που θα αυξάνουν την φυσική μας δύναμη.
Θα δούμε την ραγδαία αύξηση των εμφυτευμάτων που θα κάνουν τα πάντα αυτόματα, όπως την εισαγωγή κωδικών ή την πληρωμή μιας συναλλαγής με ένα απλό κούνημα του χεριού μας. Η πιο ισχυρή αλλαγή στο σώμα μας όμως θα έρθει μέσα από την βιολογική αλλαγή που θα προκύψει από την τεχνολογία διαμόρφωσης γονιδίων, που ίσως βοηθήσει στην εξάλειψη των κληρονομικών ασθενειών. Όμως αυτές οι μεταμορφώσεις στο ανθρώπινο σώμα θα επιτρέψουν την καταγραφή όλων όσων κάνουμε στη ζωή μας και ίσως τον απόλυτο έλεγχο μας.
Είναι σχεδόν βέβαιο επίσης πως θα υπάρξουν επιπλοκές και διακρίσεις στον επαγγελματικό τομέα, αφού ίσως οι άνθρωποι με ενσωματωμένη τεχνολογία να έχουν πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων, αφού θεωρητικά θα έχουν αποκτήσει περισσότερες ικανότητες από ένα απλό φυσιολογικό άνθρωπο. Θα φέρει επίσης μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα, αφού οι περισσότεροι ίσως δεν θα διαθετουν χρήματα για τέτοιες τροποποιήσεις, ακόμη και αν το θελήσουν.
Ο κόσμος στο μέλλον: Το μυαλό μας θα αλλάξει
Σήμερα χειριζόμαστε τον γραπτό ή τον προφορικό λόγο για να επικοινωνήσουμε. Όταν επικοινωνούμε με τους υπολογιστές ή τις συσκευές μας, βασιζόμαστε στην γρήγορη πληκτρολόγηση. Οι συσκευές διεπαφής του εγκεφάλου μας με τις συσκευές, θα αλλάξουν τα πάντα, επιτρέποντας την χρήση της σκέψης για όλες τις δραστηριότητές μας.
Ούτως η άλλως ήδη αναπτύσσονται τεχνολογίες που αποκαλούνται BMI και επιτρέπουν την διεπαφή εγκεφάλου – υπολογιστή από εταιρείες όπως η Neuralink του Elon Musk, ή το facebook και η Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων των Η.Π.Α, η γνωστή και ως DARPA. Αυτές οι συσκευές έχουν ως στόχο να αλλάξουν δραματικά τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων αλλά και μεταξύ του ανθρώπου με την τεχνολογία.
Φανταστείτε όμως τα μειονεκτήματα σε μία τέτοια προοπτική, αφού αν συνδέσουμε τον εγκέφαλό μας με τις συσκευές και χρησιμοποιούμε τη σκέψη μας για να τον λειτουργήσουμε, ίσως τότε κάθε σκέψη να χαρτογραφείται και να καταγράφεται, προβλέποντας όλα όσα σκεφτόμαστε, ή θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον, χάνοντας έτσι ακόμα και την ελευθερία των σκέψεών μας.
Ο κόσμος στο μέλλον : Η εικονική πραγματικότητα
Η εικονική πραγματικότητα μελλοντικά θα παίξει τεράστιο ρόλο στην κοινωνία του 2030, θετικά και αρνητικά. Η τεχνολογία αυτή θα επιτρέψει στον άνθρωπο του μέλλοντος να καταλάβει έννοιες και καταστάσεις χωρίς να χρειαστεί να τις ζήσει στην πραγματικότητα, όπως τα βάσανα ενός άστεγου, ενός ασθενούς με ανίατη ασθένεια κλπ. Μία ακόμα χρήση θα μπορούσε να είναι η προβολή της μελλοντικής ζωής ενός ανθρώπου βάση των αποφάσεων που παίρνει τώρα, ώστε να βελτιώσει τη ζωή του χωρίς να χρειαστεί να πραγματοποιήσει τα λάθη που θα του υποδείξει η εικονική πραγματικότητα.
Φανταστείτε όμως και μία ζωή κατά την οποία η εικονική πραγματικότητα σιγά σιγά θα αντικαθιστά την πραγματική καθημερινότητα. Μελλοντικά, κάθε εμπειρία θα μπορεί να αποκτηθεί μέσα από αυτή την τεχνολογία, χωρίς καν να χρειαστεί να βγεις από το σπίτι σου, και έτσι ο εθισμός σε αυτή και τυχόν μελλοντικοί περιορισμοί, ίσως κάνουν την εικονική πραγματικότητα μία ουσιαστική φυλακή για την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και εμπειρία, ανάλογα με την χρήση που θα επιλέξει ο καθένας να κάνει, όπως έχουμε συζητήσει και σε προηγούμενο επεισόδιο.
Ο κόσμος στο μέλλον : Όλα θα παρακολουθούνται και θα αλλάζουν από τα συναισθήματά μας
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει διαπιστώσει πως αν συζητήσει κάτι με ένα φίλο, η αν αναζητήσει κάτι στο google, τότε όλες οι πλατφόρμες social media θα του σερβίρουν και τις ανάλογες διαφημίσεις. Αυτό υποδεικνύει την σαφή παρακολούθηση μέσα από τις συσκευές που προκύπτουν από τις συζητήσεις που κάνουμε, και ακόμα βασικότερα από τα αποθηκευμένα cookies των συσκευών μας.
Μελλοντικά αυτή η πρακτική θα εξαπλωθεί σε κάθε στιγμή της ζωής μας με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Ήδη καταγράφονται οι τοποθεσίες και τα καταστήματα που έχουμε επισκεφθεί, όμως μελλοντικά οι διαφημιστές και ποιος ξέρει ποιος άλλος, θα μπορούν να χρησιμοποιούν φιλτρα συναισθήματος που θα βασίζονται στην καθημερινή μας δραστηριότητα ώστε να αλλάζει το ύφος στο μήνυμα της διαφήμισης, ανάλογα με όσα αισθανόμαστε κάθε στιγμή.
Αυτή η αλλαγή θα έρθει και στα σπίτια μας, αφου ήδη οι έξυπνες συσκευές μπορούν να διακρίνουν την διάθεσή μας και να αλλάξουν το φωτισμό στο σαλόνι μας ή την μουσική που θα παίξει. Ίσως μελλοντικά να δούμε την τεχνητή νοημοσύνη να επηρεάζει αποφάσεις ζωής, ή καριέρας, παρέχοντας οδηγίες στους ανθρώπους που θα βασίζονται στις αδυναμίες μας.
Αυτό φυσικά ίσως παρέχει ευκαιρίες σε κάποιους, αλλά ίσως κάνει την ανθρώπινη ελεύθερη βούληση και επιθυμία πολύ λιγότερο σημαντική στο μέλλον, σε σχέση με τις προτροπές της τεχνητής νοημοσύνης ή κάποιου αλγόριθμου για την πορεία της ζωής μας.
Η εργασία θα αλλάξει
Ήδη βρισκόμαστε στα πρόθυρα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που θα φέρει την αυτοματοποίηση σε πολλούς τομείς της ζωής μας, και οι δουλειές μας δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από αυτή την μεγάλη αλλαγή. Μπορούμε πλέον να παρατηρήσουμε τις αλλαγές αυτές, αφού για παράδειγμα οι τράπεζες κλείνουν τα υποκαταστήματά τους, με συνέπεια τις απώλειες θέσεων εργασίας, αφού πλέον όλα γίνονται μέσω μιας εφαρμογής.
Αυτό βέβαια έχει και την θετική του πλευρά, αφού όλα γίνονται ευκολότερα και χωρίς κόπο για τον καταναλωτή. Στο μέλλον όμως η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλγόριθμοι θα αντικαταστήσουν σταδιακά πολλές θέσεις εργασίας και θα ανέβουν στην σκάλα της ιεραρχίας, αφού πολλοί πιστεύουν πως θα υπάρχει ακόμα και σε διοικητικές θέσεις ως το 2026, σύμφωνα με ειδικούς.
Υπάρχει ακόμα το σενάριο που λέει πως η τεχνολογία αυτή θα διεγείρει νευρολογικά μέσω συσκευών τους εργαζόμενους ώστε να αποδίδουν καλύτερα, ενώ θα ελέγχουν μονίμως την αποδοτικότητά τους.
Πως θα είναι η ανθρωπότητα στο μέλλον;
Καθώς αυτές οι τεχνολογίες θα εδραιώνονται στο σώμα, την σκέψη και την συμπεριφορά μας, η κοινωνία θα βρεθεί σε ένα τεράστιο φιλοσοφικό ερώτημα σχετικά με το μέλλον της ανθρωπότητας. Τι είναι τελικά αυτό που θέλουμε; Το χρήμα; Η επιτυχία; η ευτυχία, η ευκολία; η ποιότητα της ζωής ή κάτι εντελώς διαφορετικό; Όταν το μέλλον γίνει παρόν και οι τεχνολογίες αυτές διαμορφώσουν τελείως τις ζωές μας, τότε θα χρειαστεί να καταλάβουμε τις αξίες που ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά έχει μέσα του. Θέλουμε να γίνουμε υπεράνθρωποι; ή απλα να εκμεταλλευτούμε την τεχνολογία προς όφελός μας ώστε να κάνουμε την πραγματικότητα ακόμα καλύτερη για όλους; Εσείς τι πιστεύετε; Πως θα έχει διαμορφωθεί ο κόσμος στο μέλλον;