Τι είναι η αυτόματη ανάφλεξη ή ανθρώπινη αυτανάφλεξη; Υπήρξαν στην πραγματικότητα άνθρωποι που κάηκαν με ανεξήγητο τρόπο;
Για αρκετές εκατονταετίες υπάρχουν αναφορές για απίστευτα περιστατικά για ανθρώπους που πήραν φωτιά και κάηκαν χωρίς κανένα προφανή λόγο ή εξωτερική πηγή πυρκαγιάς. Όσο απίθανο και αν ακούγεται, τα τελευταία 300 και πλέον χρόνια έχουν υπάρξει πάνω από 200 τέτοιες αναφορές αυτόματης ανάφλεξης όπως ονομάζεται. Το φαινόμενο με λίγα λόγια έχει ως εξής: Ένας άνθρωπος καίγεται μέχρι θανάτου από φωτιά που υποτίθεται πως ξεκίνησε από το ίδιο το κορμί του θύματος.
Αυτό είναι το μοτίβο ανάμεσα σε εκατοντάδες τέτοιες αναφορές. Έτσι το σώμα εξαυλώνεται μέσα στις φλόγες στο ίδιο του το σπίτι. Τα άκρα όμως παραμένουν άθικτα και το δωμάτιο στο οποίο πραγματοποιείται το κακό δεν έχει καθόλου σημάδια πυρκαγιάς ή εμπρησμού.
Τι συμβαίνει με αυτές τις τραγικές περιπτώσεις; Μπορούν άραγε άνθρωποι να αρπάξουν φωτιά από μόνοι τους; Για να δώσουμε κάποια πιθανή απάντηση θα πρέπει να δούμε μερικές τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπινης αυτανάφλεξης!
αυτόματη ανάφλεξη: Ένα τρομερό μυστήριο
Στις 2 Ιουλίου του 1951 ανακαλύφθηκαν τα απομεινάρια της 67χρονης Mary Reeser μέσα στο διαμέρισμά της στην Φλόριντα των ΗΠΑ! Φαίνεται πως η κυρία Reeser είχε χάσει τη ζωή της από μια άκρως περιορισμένη εστία φωτιάς. Εκείνη και η καρέκλα της είχαν σχεδον εξαυλωθεί όμως κανένα άλλο σημείο του δωματίου δεν είχε υποστεί ζημιές από την φωτιά. Τι θα μπορούσε να κάψει τόσο απότομα και ολοκληρωτικά την άτυχη γυναίκα χωρις επίσης να υπάρχουν σημάδια πυρκαγιάς στον ευρύτερο χώρο;
Οι ειδικοί που έκαναν δηλώσεις στις εφημερίδες της εποχής δήλωσαν πως θα χρειαζόταν πάρα πολυ υψηλές θερμοκρασίες ώστε να προκληθεί τέτοια εξαύλωση. Αρκετούς μήνες μετά πιστοποίησαν πως ο θάνατος προήλθε επειδή η Mary Reeser αποκοιμήθηκε με τσιγάρο,αν και αυτή η κατάληξη ήταν πρακτικά αδύνατο να συμβεί λόγω χαμηλής θερμότητας. Πολλοί όμως ανέφεραν μία άλλη ανεξηγητη αιτία.. την αυτοανάφλεξη!
αυτόματη ανάφλεξη: Η Εσωτερική Φλόγα!
Όσο παράξενη και αν φαίνεται η ιδέα της αυτοανάφλεξης, ειδικότερα σε παλαιότερες εποχές υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που πίστεψαν πως κάτι τέτοιο συμβαίνει στην πραγματικότητα. Και θεωρούσαν πως αυτή η εσωτερική φλόγα που έκαιγε και εξαύλωνε τους ανθρώπους ήταν προφανώς υπερφυσική!
Έτσι για αρκετά χρόνια υπήρξαν πολλοί ανεξήγητοι θάνατοι που προσέθεσαν μυστήριο στην ανεξήγητη αυτοανάφλεξη! Υπήρξαν θεωρητικοί όπως ο Bianchini που υποστήριξαν την εσωτερική ανάφλεξη και υπέθεσαν πως αυτός ο παράξενος θάνατος θα μπορούσε να αποφευχθεί αν κάποιος μπορούσε έγκαιρα να αναγνωρίσει τα συμπτώματα! Κανείς όμως δεν γνώριζε τα ακριβή συμπτώματα και έτσι θα έπρεπε να μαντέψει, ή να βασιστεί σε κάποιες ιατρικές αναφορές που είχαν σχέση με περιστατικά αυτόματης ανάφλεξης. Αναφορές που έλεγαν πως κάποιοι αναγκάστηκαν ακόμα και να κόψουν κάποιο μέλος του σώματός τους προκειμένου να μην αρπάξουν ολόκληροι φωτιά!
Η Αυτόματη ανάφλεξη ξεκίνησε ως θεωρία γύρω στο 1800 όταν ο Pierre Aimi Lair δημοσίευσε την μελέτη του για αυτούς τους παράξενους θανάτους με τίτλο «περί ανάφλεξης του ανθρώπινου σώματος». Ο Ερευνητής μάλιστα όπως αποδεικνύει και ο αγγλικός τίτλος του συγγράματος που είναι αυτός: “On the Combustion of the Human Body, produced by the long and immoderate Use of Spirituous Liquors” πίστευε πως οι θάνατοι προήλθαν από το αλκοόλ και ήλπιζε πως δημοσιεύοντας την μελέτη του θα έπειθε αρκετούς να αλλάξουν τις συνήθειές τους και να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη.
Μέσα στην μελέτη αναπτύχθηκαν 15 περιπτώσης αυτόανάφλεξης και αναφερόταν πως αν και οι πληροφορίες δεν ήταν τέλειες, υπήρχαν κατά τον συγγραφέα κάποια κριτήρια σε όλες αυτές τις καταστάσεις. Τα δεδομένα ήταν τα εξής σύμφωνα με τον Lair:
- Όλα τα θύματα είχαν καταναλώσει Αλκοόλ
- Συνέβαινε μόνο σε γυναίκες
- Ήταν όλες τους μεγάλης ηλικίας
- Οι φωτιές προήλθαν από εξωτερική πηγή
- Το νερό ενίσχυε την φλόγα αντί να τη σβήνει
- Οι φλόγες περιορίζονταν μόνο στο σώμα και όχι στο δωμάτιο
Η αυτόματη ανάφλεξη εξαπλώνεται ως θεωρία
Μέχρι το 1852 η αυτανάφλεξη είχε ως αιτία την εσωτερική ανάφλεξη όμως από εκείνο το έτος η θεωρία άρχισε να αλλάζει. Αφορμή στάθηκε ο Charles Dickens που χρησιμοποίησε την αυτόματη ανάφλεξη ως λόγο για να σκοτώσει ένα χαρακτήρα του στο μυθιστόρημα “Ο Ζοφερός Οίκος”. Ο ίδιος ο Ντίκενς είχε μελετήσει λίγο το θέμα της αυτόματης ανάφλεξης και τους παράξενους θάνατους. Από εκείνη τη στιγμή άρχισαν τα παράπονα πως ο δημοφιλής Ντίκενς εξάπλωσε μία παράλογη θεωρία που είχε ήδη απορριφθεί από την επιστημονική κοινότητα της εποχής, σε ένα μεγάλο κοινό που θα πίστευε όντως πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα.
Πραγματικά, ο Ντίκενς είχε κάνει δημοφιλή την θεωρία πως η ανθρώπινη αυτόματη ανάφλεξη ήταν η αφορμή ώστε πολλοί άνθρωποι να φύγουν ανεξήγητα από την ζωή. Όμως οι επιστήμονες εκείνης της εποχής, αν και αρχικά είχαν υποψίες πως ίσως να συνέβαινε στα αλήθεια, πλέον ήταν σίγουροι πως κάτι τέτοιο δεν ήταν πιθανό! Μία πιθανή επιστημονική εξήγηση για το αλλόκοτο φαινόμενο εμφανίστηκε περίπου το 1783, και αυτή ήταν πως το λίπος στο κορμί των θυμάτων ήταν αρκετό για να τροφοδοτήσει την φλόγα που τους έκαψε, αρκεί όμως τα ρούχα να λειτουργούσαν ως φυτίλι για την φωτιά.
Αυτή η σκέψη όμως βρήκε αντιδράσεις από τους ανθρώπους που πίστευαν πως η αυτόματη ανάφλεξη ήταν μία “ανεξήγητη” διαδικασία.
Ο αντίλογος απέναντι στο “εφέ του κεριού” όπως ονομάστηκε η εξήγηση, ήταν η υπόθεση πως μία τέτοια φλόγα δεν θα ανέπτυσσε αρκετά μεγάλη θερμοκρασία ώστε να αποτεφρώσει το σώμα (και ακόμη περισσότερο τα οστά). Με λίγα λόγια θα έκαιγε με αργή ταχύτητα, ώστε και ένας πολύ μεθυσμένος άνθρωπος θα είχε τον χρόνο να αντιδράσει και να τη σβήσει. Έτσι η φλόγα αυτή θα έπρεπε να προέρχεται από κάτι εντελώς διαφορετικό.
Καθώς προχωρούσε ο 19ος Αιώνας, εξελίχθηκε η κατανόηση της ανάφλεξης γενικότερα. Μαζί με την κατανόηση αναδύθηκαν νέες απαντήσεις στα παράδοξα ερωτήματα της ανθρώπινης αυτόματης ανάφλεξης.Το πρόβλημα ήταν όμως πως συνεχώς ανακάλυπταν νέες παράξενες υποθέσεις ανάφλεξης, και αυτό επειδή ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούσαν το παράδοξο φαινόμενο. Έτσι ξεκαθαρίστηκε πως δεν ήταν απαραίτητο τα θύματα να είναι γυναίκες, ηλικιωμένοι ή αλκοολικοί. Άρα τα κριτήρια που είχαν τεθεί για τα θύματα της ανεξήγητης φωτιάς ήταν λανθασμένα εξ αρχής.
Ως τον 20 αιώνα το ενδιαφέρον για την αυτόματη ανάφλεξη άρχισε να εξασθενεί κυρίως στους κύκλους της ιατρικής ως μία ανυπόστατη θεωρία και ως ένα θέμα που θα μπορούσε να ρεζιλέψει όποιο επιστήμονα το αναδείκνυε στην επιστημονική κοινότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ανάλογοι παράξενοι θάνατοι δεν γίνονταν αντικείμενο συζήτησης σε επιστημονικά ιατρικά έντυπα της εποχής. Απλώς οι πιθανές εξηγήσεις απέφευγαν οποιαδήποτε ανεξήγητη αιτία που θα μπορούσε να αποδωθεί σε προκαταλήψεις και δεισυδαιμονίες.
Υπό αυτές τις συνθήκες η αυτόματη ανάφλεξη του ανθρώπινου σώματος ήταν ταυτόχρονα ανεξήγητη και απορριπτέα από την επιστήμη, και κάπως έτσι έγινε μία πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση για συγγραφείς παράξενων ιστοριών και του κοινού που λάτρευε να διαβάζει ή να ακούει για τρομακτικές ιστορίες.
Η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος στον πνευματισμό κατά τα τέλη του 19ου αιώνα έφερε την εμφάνιση αρκετών περιοδικών και εκδοτικών οίκων που είχαν ως περιεχόμενό τους στοιχειωμένες ιστορίες φαντασμάτων. Καθώς ξεκινούσε ο 20ος αιώνας και το ενδιαφέρον μειωνόταν σταδιακά οι εν λόγω εκδοτικοί αναζητούσαν κάθε λογής ασυνήθιστη ιδέα προκειμένου να εντυπωσιάσουν το αναγνωστικό κοινό. Άρα η αυτόματη ανάφλεξη έκανε για μία ακόμα φορά την εμφάνισή της.
Αυτή την φορά όμως εμφανίστηκαν και δύο μεγάλες αλλαγές στις αναφορές για αυτόματη ανάφλεξη των ανθρώπων. Η πρώτη ήταν η απροθυμία του ιατρικού κλάδου να συζητήσει ή να μελετήσει το ζήτημα αυτών των παράξενων θανάτων από αυτόματη ανάφλεξη έπειτα από σχεδόν διακόσια χρόνια μελέτης και απογοήτευσης πάνω στο ζήτημα. Ο ιατρικός κλάδος θεωρούσε πια την αυτόματη ανάφλεξη ως μία συνωμοσία που δεν μπορούσε να εξηγήσει διαφορετικά.
Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή είχε να κάνει με την ιδέα πως η αυτόματη ανάφλεξη, όπως ακριβώς και το στοίχειωμα, θα μπορούσε να έχει υπερφυσική εξήγηση. Αυτό θα έδινε εξήγηση στο γιατί ο ιατρικός κλάδος δεν μπορούσε να βρει τα αίτια του φαινομένου αλλά και γιατί προσπαθούσε να το αποκρύψει.
Όλη αυτή η αναδυόμενη ανεξήγητη θεωρία της αυτοανάφλεξης λοιπόν γιγαντώθηκε το 1932 με την έκδοση του βιβλίου του Αμερικανού Συγγραφέα Charles Fort με τίτλο Wild Talents. Σε αυτό ο Fort παρουσίασε αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων που έχασαν μυστηριωδώς τη ζωή τους από αυτόματη ανάφλεξη, με τις λεπτομέρειες να είναι αρκετά ενδιαφέρουσες και ορισμένες από αυτές τις ιστορίες να προέρχονται από το 1800 και έπειτα και αρκετές από πιο πρόσφατες πηγές.
Το κοινό όμως ήταν αρκετά μικρό και η ταυτόχρονη ανάπτυξη των αναφορών για εξωγήινους και UFO που ξεκίνησαν κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου μετέφεραν τις ιστορίες αυτόματης ανάφλεξης στις πίσω σελίδες των περιοδικών. Αυτό όμως έκανε την αυτόματη ανάφλεξη και την γενικότερη θεωρία ακόμη πιο μυστηριώδη.
Ο Συγγραφέας Erik Frank Russel φημολογείται πως ήταν εκείνος που κατέγραψε την πρώτη αναφορά αυτόματης ανάφλεξης. Το άρθρο του σε ένα τεύχος του περιοδικού Tomorrow σχετικά με τους παράξενους θανάτους για τις χρονιές 1938 και 1939 περιελάμβανε την απλή αναφορά μίας γυναίκας που κάηκε μέχρι θανάτου σε εορταστική αίθουσα σε πύργο του Τσέλμσφορντ.
Αυτή η μία αναφορά ήταν μία θρυλική αναφορά αφού μετά και άλλοι συγγραφείς βασίστηκαν σε αυτή για να περιγράψουν με μεγαλύτερη γλαφυρότητα τον τρόπο με τον οποίο παραδόθηκε η γυναίκα στις φλόγες. Η αναφορά του Russell όμως βασίστηκε στον θάνατο μίας γυναίκας ονόματι Phyllis Newcombe, της οποίας το φόρεμα πήρε φωτιά το 1938 την στιγμή που έφευγε από μία δεξίωση και πέθανε εβδομάδες αργότερα από σήψη λόγω εγκαυμάτων. Ο Russell όμως δεν το γνώριζε αυτό και οι υποστηρικτές της αυτόματης ανάφλεξης εδραίωσαν την πεποίθηση πως πρόκειται για πραγματικό υπερφυσικό φαινόμενο.
Ακόμα και μετά από αρκετές μαρτυρίες που αφορούσαν αυτόματη ανάφλεξη, το όλο ζήτημα δεν ήταν γνωστό στο ευρύ κοινό ώσπου ένα σοβαρό περιστατικό έγινε θέμα στις εφημερίδες το 1951. Ο θάνατος της Mary Reeser που περιγράψαμε στην αρχή του επεισοδίου ήταν η ιδανική περίπτωση για την επιβεβαίωση της ύπαρξης της ανθρώπινης αυτόματης ανάφλεξης.
Κάηκε ολοσχερώς εκτός από τα άκρα της και μετατράπηκε σε στάχτη χωρίς καμία προφανή αιτία, ενώ τα άκρα της έμειναν σχεδόν άθικτα κάτι που δεν μπορούσε να εξηγηθεί επιστημονικά. Κάπως έτσι η υπόθεσή της βοήθησε στο να θεωρηθεί ένα υπερφυσικό μυστήριο.
Στη συνέχεια υπήρξαν αρκετές προσωπικότητες των αρχών, όπως αστυνόμοι, ντετέκτιβ και ένας ανθρωπολόγος που συνεργάστηκε με το FBI σε πέντε περιπτώσεις τέτοιων θανάτων – που δήλωσαν πως η συγκεκριμένη περίπτωση τους προβλημάτισε αφού δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν επιστημονικά τα αίτια θανάτου της Reeser. Έτσι η παραδοχή του μυστηρίου της Mary Reeser από τις αρχές έκανε την υπόθεση να δημοσιευθεί σε αρκετές εφημερίδες των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και της ευρώπης, αναθερμαίνοντας το ενδιαφέρον του κοινού για την ανθρώπινη αυτόματη ανάφλεξη.
αυτόματη ανάφλεξη: Παράξενες συνδέσεις και ερμηνείες
Λίγο αργότερα η ανθρώπινη αυτόματη ανάφλεξη έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα θέματα σε βιβλία με παράδοξα φαινόμενα.
Ένα από τα πρώιμα και σημαντικά βιβλία ήταν το Mysterious Fires and Lights του Βίνσεντ Γκάντις που κυκλοφόρησε το 1967. Από το σύνολο του βιβλίου, μόνο το ένα τρίτο είναι αφιερωμένο στην αυτόματη ανάφλεξη αφού σχετίζεται με μία μεγάλη ποικιλία από αναφορές παράδοξων φαινομένων που έχουν να κάνουν με ανεξήγητες πυρκαγιές και παράξενα φώτα. Η αυτόματη ανάφλεξη έγινε θέμα του βιβλίου σε μία απόπειρα του συγγραφέα να την συσχετίσει με τις ανεξήγητες φωτιές και τα άλλα παράδοξα.
Στους προηγούμενους αιώνες, η πεποίθηση για την ύπαρξη τέτοιων παράξενων περιστατικών οδήγησαν στον συσχετισμό της αυτόματης ανάφλεξης με άλλα παράδοξα φαινόμενα. Τον 18ο αιώνα η αυτόματη ανάφλεξη συσχετίστηκε με ανθρώπους που έβγαζαν φλόγες από το στόμα μετά από κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ.
Τότε το αλκοόλ θεωρήθηκε η αιτία για τα περιστατικά αυτόματης ανάφλεξης. Τον 19ο αιώνα τα παράξενα περιστατικά αυτόματης ανάφλεξης σχετίστηκαν με ανθρώπους που είδαν τα άκρα τους να παίρνουν φωτιά και να μην μπορούν να τα σβήσουν.Το βιβλίο του Gaddis υποστήριξε πως το φαινόμενο είναι μεταφυσικής προέλευσης υποθέτωντας πως οι θάνατοι αυτοί είναι παραφυσικοί και ανεξήγητοι ταυτόχρονα.
Άλλοι ερευνητές επιχείρησαν να εξηγήσουν την ανθρώπινη αυτόματη ανάφλεξη μέσα από άλλα ανεξήγητα φαινόμενα όπως ο συσχετισμός των περιστατικών αυτών με τις περιοχές από τις οποίες περνούσαν οι περίφημες γραμμές Λει. Οι γραμμές αυτές είναι ενεργειακά περάσματα που διαπερνούν τον πλανήτη μας και θα αφιερώσουμε μία εκπομπή μελλοντικά για αυτές γιατί σχετίζονται πια και με ένα άλλο μεγάλο μυστήριο, την μαγεία των πόλεων.
Η ύπαρξη αυτών των γραμμών ήρθε στην επιφάνεια από τον ερασιτέχνη Αρχαιολόγο ονόματι Alfred Watkins το 1921, που θεώρησε πως ο μεγάλος αριθμός των πόλεων και των αρχαιολογικών μνημείων με ενδιαφέρον θα μπορούσαν να ενωθούν με μία ευθεία νοητή γραμμή όμως, σε μία εποχή όπου η βρετανική επαρχία είχε πολύ μεγαλύτερη έκταση δάσους και αυτό γιατί οι ευθείες γραμμές θα μπορούσαν να αποτελέσουν και πλοηγό μέσα στα πυκνά δάση.
Ως το 1970 όμως οι γραμμές ley του Watkins συνδέθηκαν με μία πληθώρα υπερφυσικών δυνάμεων σχετικά με την ενεργειακή ροή του πλανήτη μας. Με αυτή την θεωρία κατά νου που θα αναπτύξουμε σε άλλο άρθρο, ο Larry Arnold στο βιβλίο Ablaze! The Mysterious Fires of Spontaneous Human Combustion που έγραψε το 1995 υποστήριξε πως αναξάλυψε ένα μοτίβο από γραμμές ley σε μία σειρά από περιοχές που ονόμασε “Brent” (παλιά λέξη για το Burnt – καμένος). O Arnold υποστήριξε πως ο ίδιος σχημάτισε τουλάχιστον μία ντουζίνα από γραμμές λει στον χάρτη της Αγγλίας και συνέκρινε τα αποτελέσματα με τις περιοχές που υπήρξαν περιστατικά από ανεξήγητες φωτιές ή ανθρώπινης αυτόματης ανάφλεξης.
Από αυτή τη συγκριτική μέθοδο υποστήριξε πως αναγνώρισε αυτό που αποκάλεσε ως fire leynes, γραμμές “φωτιάς” με μία από αυτές να είναι τουλάχιστον 400 μίλια διασχίζοντας πέντε πόλεις όπου είχαν εμφανιστεί τουλάχιστον ως τότε δέκα παράξενα περιστατικά με ανεξήγητες φωτιές αλλά και περιστατικά αυτόματης ανάφλεξης, αναδεικνύοντας τέσσερις περιπτώσεις που συνέβησαν από το 1852 ως το 1908.
Η ανθρώπινη αυτόματη ανάφλεξη όμως συσχετίστηκε και με τα φαινόμενα των UFO που κατηγορήθηκαν για την πρόκληση των φαινομένων φωτιάς σε ανθρώπους χωρίς λόγο. Η πιο ακραία σύνδεση της ανάφλεξης όμως έγινε το 1983 όταν σύμφωνα με μία θεωρία η ιερή σινδόνη και το αποτύπωμά της δημιουργήθηκε μετά την αυτόματη ανάφλεξη του σώματος του ιησού..
αυτόματη ανάφλεξη: οι επιστημονικές εξηγήσεις
Εύκολα λοιπόν μπορούμε να κατανοήσουμε πως το μυστήριο της ανθρώπινης αυτόματης ανάφλεξης προβλημάτισε αρκετό κόσμο που ανέπτυξε θεωρίες για να το εξηγήσει που πολλές φορές έφταναν και σε ακραίο βαθμό εικασίας. Κάπου εκεί όμως, με το ενδιαφέρον του κοινού για το θέμα να είναι μεγάλο, ήρθαν οι μελέτες της επιστήμης πάνω στο ζήτημα.
Τα βασικά κριτήρια που χαρακτήρισαν τα περιστατικά αυτόματης ανάφλεξης ως αφύσικα για πάνω απο διακόσια χρόνια τέθηκαν υπό εξέταση από τους ειδικούς στους τομείς της ιατρικής αλλά και της πυρόσβεσης. Όσο παράξενο και αν φαίνεται, ο τομέας που έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την καύση του σώματος ήταν η έναρξη της αποτέφρωσης των ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή.
Τα πρώτα πειράματα με την αποτέφρωση ξεκίνησαν στην Ιταλία. Το 1872 δύο διαφορετικές ιατρικές μελέτες δημοσιεύθηκαν σχετικά με τα πειράματα αυτά. Οι πληροφορίες για τα πειράματα αποτέφρωσης είναι πολλές και σε ορισμένες περιπτώσεις μακάβριες, οπότε όσοι θέλετε να μάθετε περισσότερα μπορείτε να επισκεφθείτε το αναλυτικό άρθρο του weirdo.gr, Αυτό που ανέδειξε η τεχνική αυτή ήταν το γεγονός πως τα κρεματόρια χρησιμοποιούσαν θερμοκρασίες ώστε να γίνει η καύση όσο γρηγορότερα. Στις περιπτώσεις αυτόματης ανάφλεξης το σώμα δεν εξαυλωνόταν εντελώς παρά μόνο ο κορμός ενώ υπήρχαν αρκετές ώρες για να γίνει η καύση της αυτόματης ανάφλεξης. Όσο περισσότερη η ώρα, τόσο λιγότερη η θερμοκρασία που απαιτείται για να γίνει αυτό.
Το μυστήριο για την παράξενη αυτόματη ανάφλεξη συνεχίζεται
Η φθορά του σώματος από χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσε να εξηγήσει και άλλα δεδομένα που σχετίζονται με την αυτόματη ανάφλεξη. Η πραγματική ζημία από την φλόγα περιορίζεται πάντα σε μία μικρή περιοχή του σώματος και δεν εξαπλώνεται στον χώρο, ίσως λόγω της μικρής φλόγας και της χαμηλής θερμοκρασίας, και η φωτιά σβήνει όταν το σώμα παύει να την τροφοδοτεί.
Τα αντικείμενα ακριβώς πάνω από τη φλόγα δέχονται την μεγαλύτερη θερμότητα και κάτω από αυτή μπορούν να καούν. Αυτές οι περιοχές είναι που έχουν υποστεί ζημιές στα αλλόκοτα αυτά περιστατικά. Έστω όμως και αν υπάρχουν οι πιθανές εξηγήσεις, αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν με βεβαιότητα πως τα περιστατικά αυτόματης ανάφλεξης δεν έχουν ένα ανεξήγητο χαρακτήρα.
Και όπως ένα αυθεντικό μυστήριο που προβληματίζει ανά τους αιώνες, έχει φανατικούς υποστηρικτές που πιστεύουν πως πρόκειται για πραγματικό μεταφυσικό φαινομενο το οποίο συγκαλύπτεται με διάφορους τρόπους ώστε να μην μαθευτεί τι το προκαλεί πραγματικά, και από την άλλη έχει πολέμιους που τάσσονται υπέρ της επιστημονικής μεθόδου και της ρεαλιστικής φύσης τέτοιων φαινομένων. Περιστατικών δηλαδή που εξηγούνται επιστημονικά έστω και όχι επαρκώς για την ώρα. Αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα είναι η παράξενη φύση που έχουν τα περιστατικά που αφορούν την αυτόματη ανάφλεξη. Αν είναι μεταφυσικό φαινόμενο ή κάτι που απλώς δεν έχει διαλευκανθεί ολοκληρωτικά από την επιστήμη, αυτό είναι κάτι που θα κρίνετε εσείς. Σας ευχαριστώ